Menu

Articol

Zilele Reşiţei, sub semnul ploii, spectacolelor și al celor 245 de ani de industrie

IRIS, Foto: gorjanul.ro

Manifestările prilejuite de „Zilele Reșiței“, care coincid cu aniversarea a 245 de ani de industrie la Reșița, sunt structurate pe două paliere. Unul se referă la acțiunile cu caracter literar și artistic, iar celălalt vizează spectacolele ce vor avea loc în următoarele zile.

Potrivit programului transmis de Primăria Municipiului Reșița, în 28 iunie, de la ora 18:00, la Librăria „Semn de Carte“ au loc două evenimente:  Proiectele „Luna iunie - luna expozițiilor“, ajunse la ediția a IX-a și expoziția de fotografii, Ioan Mato senior și Ioan Mato jr. intitulată „Reșița - 245 de ani“:

Miercuri, 29 iunie, ora 19, la Teatrul de Vest Reșița va avel loc reprezentația  Teatrului „Pygmalion“ din Viena cu piesa „Abendessen mit Gustav Klimt“ („Cină cu Gustav Klimt“) de Jacek Cygan, regia: Nicolae Dumitru Vlădulescu, directorul teatrului reșițean.

În aceeași zi, dar de la ora 19, localnicii sunt poftiți la Ruga Bănăţeană, în cartierul Câlnic, cu participarea Ramonei Viţa şi a orchestrei condusă de Petrică Viţa.

A doua zi, joi, de laora 19, la Casa Municipală este programat vernisajul expoziției internaționale de filatelie „Reșița - 245 de ani“. Și tot de la ora 19, Ruga Bănăţeană continuă la Câlnic cu recitalul Ramonei Viţa şi al lui Petrică Viţa.

În data de 1 iulie, de la ora 16, Biblioteca Germană Alexander Tietz găzduiește  Proiectul „Reșița - 245 de ani“ , în care vor fi exprimate păreri și opinii despre evenimentul industrial aniversat în aceste zile. Se vor purta și discuții amicale în limba română pe tema istoriei locale a Banatului Montan, cu ing. Dan Perianu din Reșița.

Cu același prilej, va avea loc o lansare de carte în limba germană, autor Dan Perianu: „Streiflichter aus der Geschichte des Banater Bergland.Reschitza“, Reșița: „Banatul Montan“, 2016, cea de-a 71-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

În intervalul orar 18 – 21, în centrul civic, reșițenii vor putea asista la un program cultural – artistic susținut de  Corul „Allegretto“ al Liceului de Artă, „Sabin Păuța“, dirijor prof. Emanuela Moldovan, prof. corepetitor Cristian Roşoagă, la un concert extraordinar de pian, susținut de Teo Milo și la un concert simfonic pus în scenă de orchestra Filarmonicii de Stat din Arad, sub bagheta maestrului Sabin Păuța;

Tot în data de 1 iulie, dar în Parcul Tricolorului, începând cu ora 18, iubitorii de muzică popular îi vor putea aplauda pe: Petrică Miulescu-Irimică, Mioara Velicu, Dumitru Teleagă, Ovidiu Homorodean, Anca Panțâru, Camelia Bojin Ceocu, Ansamblul Folcloric Bârzava și orchestra condusă de Rică Vulpe.

Ziua de sâmbătă, 2 iulie, debutează, de la ora 11, cu prima etapă a Campionatului Regional de Viteză în Coastă FRAS România, pe traseul Valea Domanului, DN 58, km 44+900 – Valea Domanului, DN 58, km 48+750; în intervalul orar 10:00 – 12:00, Centrul Civic – „Pe locuri , fiți gata…. SPORT!“, ediția a II-a, acțiune sportivă ce vizează promovarea principalelor ramuri sportive din municipiul Reșița și atragerea unui număr cât mai mare de copii și tineri către acest domeniu. Seara, la ora 18, la  Centrul social „Frederic Ozanam“ este programată  expozițiea de fotografii Lucian Duca, iar între 18:40 – 19, va avea loc Festivitatea de premiere din cadrul Campionatului Regional de Viteză în Coastă FRAS România.

Timp de patru ore, începând cu ora 19, în centrul civic se va consuma un program de muzică folk – rock. Între folkiști îi vom remarca pe Maria Gheorghiu, Cristian Buică, Dinu Olărașu și Vasile Mardare.

Tot sâmbătă seara, pe scenă vor urca trupele KRIPTON și IRIS.

Ziua de sâmbătă este rezervată și iubitorilor de muzică dance când, în Parcul Tricolorului, începând cu ora 19, vor susține recitaluri Camelia și George Hora, Sonar și Red Flame.

Duminică, 3 iulie, ora 18,15 la  Biserica romano – catolică „Maria Zăpezii“ se va desfășura un concert festiv de orgă, al profesorului  Cristian Roşoagă.

În aceeași zi, în  centrul civic, între 19 și 23, vor evolua Delia, Weekend Band, LeftOvers, iar în Parcul tricolorului, între orele 19-23, vor urca pe scenă interpreții de muzică populară  Nicolae Furdui-Iancu, Dorina Blidaru, Iasmina Dimcea, orchestra condusă de Nicu Blidaru,  ansamblurile folclorice „BÂRZAVA“,  „MLADOST“ și „ENZIAN“, formaţia „KARASEVSKA ZORA“, a Uniunea Croaţilor din România, și Ansamblul  de dansuri maghiare „RECE – FICE“.

Powered by Jasper Roberts - Blog