Menu

Articol

La Moldova Veche, sub apele Dunării pândeşte „o problemă îngrozitoare”!

Pe Dunăre, în zona Moldova Nouă, se poate produce, în orice moment, o catastrofă ecologică „îngrozitoare”,  din cauză că sub ape se află, deja de peste un an, 850 de tone de îngrăşăminte chimice ambalate în saci de polietilenă şi rafie. Dacă ambalajul se deteriorează, Dunărea ar fi otrăvită, de la Moldova Nouă în aval, poate, până la Marea Neagră. Proporţiile dezastrului nu au fost încă estimate.

Referitor la acest aspect, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Caraş-Severin, Mihai Dănuţ Cepeha, a transmis un avertisment autorităţilor statului, la şedinţa Colegiului Prefectural, desfăşurată ieri.

„În 1 februarie 2015, a avut loc un incident pe Dunăre, cu scufundarea unui şlep, cu aproximativ 850 de tone de îngrăşăminte chimice. Sigur, până acum, nu s-a întâmplat nimic din punct de vedere al mediului, dar, oricând se poate întâmpla. Ar trebui ca Ministerul Transporturilor,... am înţeles că este şi în justiţie această cauză, nu ştiu dacă s-a finalizat sau nu procesul cu armatorul respectiv... Acolo putem avea o problemă îngrozitoare, pot să spun, de mediu, în orice moment! Până acum nu s-a întâmplat nimic, dar, nu putem prevedea care va fi reacţia celor 850 de tone de îngrăşăminte, cu apa, la un moment dat”, a spus directorul APM Caraş-Severin, Dănuţ Mihai Cepeha.

Şlepul Nr. 1486, scufundat în 11 februarie 2015 în rada portului Moldova Veche, la km fluvial 1049+300, în şenalul navigabil, este încărcat cu 847,9 tone de îngrăşăminte chimice „NPK 8:16:24”. Şlepul aparţine unei firme din Agigea, iar încărcătura este din Croaţia.

Powered by Jasper Roberts - Blog