Menu

Articol

Romică Anculia s-a resemnat cu viața trăită după gratii. Alți 6 ani și 8 luni de închisoare

Emil Bulboacă și Romică Anculia

Fostul director al APIA Caraș-Severin, Romică Anculia, adună anii de închisoare, precum oile scaieții de pe pășunile județului ce ar fi trebuit curățate și întreținute, cu fonduri europene, de firmele controlate de el sau de oamenii săi. Aflat în Penitenciarul de maximă siguranță, unde execută o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani, Anculia, cel care a tras după el cel puțin zece primari, a mai suferit recent o condamnare care îl va transforma într-un veteran al închisorilor din vestul țării.

Instanța Tribunalului Arad  l-a condamnt pe inculpatul Anculia Romică Pavel, cu antecedente penale la: 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, la 5 ani închisoare, pentru infracţiunea de luare de mită şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi g Cod penal, pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei principale. În baza art. 38 alin.1, 39 alin. 1 lit. b, art. 45 Cod penal instanța a contopit pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, acordând și un spor de 1 an şi 8 luni închisoare, rezultând de executat de către inculpat o pedeapsă de 6 (şase) ani şi 8 (opt) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b şi g Cod penal, pe o perioadă de 3 ani, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

În același dosar a fost judecat și omul de afaceri reșițean Emil Bulboacă, fără antecedente penale, patronul firmei Consiron. Instanța Tribunalului Arad l-a condamnat la: 1 an şi 6 luni închisoare, pentru infracţiunea de dare de mită și la 3 ani închisoare, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă. În baza art. 33,34 Cod penal 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, instanța a contopit pedepsele de mai sus, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, fără aplicarea vreunui spor, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani închisoare. În baza art. 86 ind. 1 Cod penal 1969, instanța a suspendat executarea pedepsei aplicate inculpatului sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caras Severin și  fixat un termen de încercare de 5 ani.

Pe timpul executării pedepsei, inculpatul trebuie să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune; să anunţe schimbarea domiciliului sau orice deplasare care depăşeşte 8 zile; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă; să respecte celelalte măsuri dispuse de Serviciul de Probaţiune, în limitele legii. În baza art. 359 Cod procedură penală 1968 atrage atenţia inculpatului Bulboacă Emil asupra prevederilor art. 86 ind. 4 Cod penal 1969 privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul săvârşirii unei infracţiuni în cursul termenului de încercare, ori pentru neîndeplinirea măsurilor de supraveghere.

Reamintim că celor doi inculpați li se trage de la organizarea unei licitație pentru întreținerea a 370 de hectare de pășune, de pe raza comunei Sacu. Anculia și Bulboacă urmau să execute doar o parte din lucrări, dar să încaseze în totalitate subvențiile eurupene. Înregistrările ambientale, au arătat că primarul comunei, Nicolae Daminescu, nu a fost de acord să încredințeze direct contractul. „Romică Anculia a susţinut că va reuşi să asigure câştigarea contractului de către firma lui Bulboacă, susţinând că pentru aceasta trebuie să-i dea primarului 20.000 euro. De asemenea, în urma discuţiilor s-a stabilit ca Anculia să primească 50.000 de euro de la omul de afaceri, care a fost de acord să dea respectivii bani“, se arată în rechizitoriul procurorilor. Fostul director al APIA avea grijă să descalifice firmele care ar fi venit cu o ofertă mai mică. Așa s-a întâmplat în 13 aprilie 2012, când,  oferta firmei lui Bulboacă a fost pe locul doi, iar comisia a hotărât să amâne desemnarea câştigătorului, solicitând lămuriri de la firmele participante. După ce a fost reţinut de către DNA Romică Anculia, în 11 mai 2012, comisia a decis anularea licitaţiei pe motiv că firmele au venit cu oferte neconforme.

Cei doi inculpați au avut dreptul să atace cu apel soluția Tribunalului Arad.

Powered by Jasper Roberts - Blog