Menu

Articol

La UEMR se taie de peste tot, dar mai puțin din salariile rectorului și președintei Senatului

Doina Frunzăverde și Andrade Bichescu

La Universitatea „Eftimie Murgu“, din Reșița, se caută în continuare soluții pentru ieșirea din criza financiară cu care singura instituție de învățământ superior din Caraș-Severin se confruntă de mai bine de un an. Variantele  propuse de conducerea universității au atras nu doar mânia personalului nedidactic, ci și pe cea a profesorilor. O parte dintre aceștia invocă abuzul de putere a conducerii Senatului, respectiv al preşedintelui Doina Frunzăverde, şi caută o modalitate de a contesta în instanţă anumite hotărâri adoptate într-un cadru nelegal.

La sfârșitul lunii trecute, 29 iulie, s-a ținut ședința Senatului, prilej cu care, între altele, s-au votat două propuneri care, din start, loveau în cadrele didactice. O propunere s-a referit la stabilirea salariilor profesorilor la limita de jos a încadrării acestora,  chiar dacă unii dintre ei au salarii la limita maximă a încădrării prevăzută de lege. Altfel spus, salariile profesorilor urmează să fie uniformizate.

Cealaltă propunerea viza tăierea gradațiilor de merit, ceea ce a stârnit indignarea unor profesori care, fie că au votat împotriva propunerii Senatului, fie că s-au ridicat și au părăsit sala. Dacă tot s-a vorbit de tăieri salariale și economii, în Consiliul de Admimistrație, compus din rector, prorector, cei trei decani și directorul administrativ, s-a cerut ca să se taie și indemnizațiile de conducere, cu referire directă la rectorul Andrade Bichescu și președintele Senatului, Doina Frunzăverde. Cum era de așteptat, propunerea a fost respinsă din start.

Referindu-se la acest aspect jenant, ce ține de moralitate, unul dintre profesorii universității ne-a mărturisit: „Era de așteptat să se întâmple așa, să se accepte tăierea gradațiilor de merit. Rectorul Bichescu este doar conferențiar și nu beneficiază de gradația de merit, iar ca el sunt și alte didactice din noua generație. În aceste condiţii, e normal să fi acceptat tăierea, deoarece pe ei nu-i afectează cu nimic măsura. Dar și în aceste condiții decizia este abuzivă, în condițiile în care, potrivit art. 311 din Legea Învățământului, gradația de merit se acordă în urma concursului susținut și, deci, nu poate fi tăiată“.

Există și profesori care susțin că ședința Senatului nu a întrunit cvorumul decât în momentul începerii ei deoarece, pe parcurs au plecat mai mulți membri de drept, fără ca aceștia să mai revină. Cu toate acestea, hotărârile au fost luate la cererea Doinei Frunzăverde, după cum susțin sursele noastre: „La început au fost prezenți 16 membri din 24, ceea ce reprezintă cvorumul necesar de două treimi, după care doi membri au plecat și nu au mai venit, apoi încă unul a părăsit sala în semn de protest, însă hotărârile au continuat să se ia, deși Doinei Frunzăverde i s-a spus în mai multe rânduri că ceea ce permite e o încălcare a legii“.

Potrivit art. 214, alin. 4 din Legea Învățământului din 2011, „Hotararile senatelor universitare, ale consiliilor facultatilor si ale departamentelor se iau cu votul majoritatii membrilor prezenti, daca numarul celor prezenti reprezinta cel putin doua treimi din numarul total al membrilor. Membrii acestor structuri de conducere au drept de vot deliberativ egal“, or la respectiva ședință nu s-a respectat această prevedere din lege.

Pe de altă parte, de la 1 iunie, în cazul a unui număr de 38 de angajați auxiliari – secretare, bibliotecari, muncitori - , săptămâna de lucru s-a redus cu o zi, de la cinci la patru, ziua de vineri devenind una de odihnă obligatorie. Bineînțeles că și salariul angajaților a scăzut corespunzător, cu aproximativ 20 la sută.

Powered by Jasper Roberts - Blog