Atmosfera de sărbătoare a rock-ului a continuat şi ieri la Caransebeş! Aseară, târziu în noapte, s-a încheiat a doua zi a festivalului Gugulan Rock 2016, festival care a adunat pe scena de pe platoul Cepelca unele dintre cele mai bune formaţii de heavy metal din România. Vedetele serii au fost însă cei cinci israelieni de la Orphaned Land, un grup cu renume internaţional, care a poposit pentru un concert de excepţie la Gugulan Rock, venind direct de la Wacken Open Air, din Germania, cel mai mare festival de heavy metal din lume. Fanii adunaţi în faţa scenei au răsplătit acest gest cu urale şi aplauze.
A doua zi a festivalului a fost deschisă în forţă (cum altfel poate debuta o seară de festival rock?) de grupul Aeon Sun din Sibiu. Sonorităţile gothic şi black metal au invadat spaţiul de pe platou, creând perfect atmosfera pentru care toţi specatorii prezenţi veniseră.
Aeon Sun este un grup tânăr, care s-a cristalizat în actuala componenţă în preajma anului 2010, iar în 2011 a susţinut primele concerte. În prezent, trupa lucrează la primul demo.
După grupul sibian, pe scenă a urcat, în uralele frenetice ale publicului, formaţia Gothic din Petroşani. Atmosfera s-a încins şi mai tare, în ciuda norilor de ploaie care se adunaseră ameninţatori. Până la urmă nu a plouat, vremea a ţinut cu rock-ul, iar băieţii de la Gothic au făcut un show care va fi greu de uitat, piesele lor de factură heavy death metal, cu elemente dark, fiind ingredientul cel mai potrivit unui asemenea gen de festival.
Gothic s-a înfiinţat în 1992 la Petroşani, devenind în scurt timp unul dintre cele mai respectate grupuri de metal din România. Au cântat în peste 400 de concerte, fiind o adevărată forţă pe scenă, performând în majoritatea ocaziilor cu sălile pline.
La căderea serii, grupul clujean Hungry For Heaven – grup care cântă cu precădere piese din repertoriul marelui Ronnie James Dio – era urmarea firească în desfăşurarea celei de a doua zile de rock de la Caransebeş. Clujenii au cântat cu măiestrie piesele „uriaşului” Dio, vocea şi interpretarea vocalistului Dudu fiind piatra de temelie în structura stilului lor.
Hungry For Heaven este un proiect-tribut muzical clujean dedicat muzicii, carierei şi vieţii lui Ronnie James Dio, infiinţat de Dudu Isabel (SEVEN, S.L.U.T.) şi este alcatuit din muzicieni clujeni apreciaţi pe plan local şi naţional.
Momentul cel mai aşteptat al serii şi al festivalului a sosit cu puţin înainte de miezul nopţii, când pe scena Gugulan Rock a urcat grupul israelian Orphaned Land. Mulţimea de spectatori s-a îngrămădit până la marginea scenei şi atmosfera a devenit incendiară. Muzicienii de la Orphaned Land şi-au dovedit din plin valoarea şi renumele câştigat, iar piesele lor, care îmbină elemente de metal progresiv cu sonorităţi tradiţionale, orientale, au constituit deliciul tuturor celor prezenţi.
Orphaned Land este considerată una dintre cele mai influente trupe ale Orientului Mijlociu. Cu peste 20 de ani de activitate şi un stil muzical eclectic, trupa propune „o călătorie muzicală a speranţei pe tărâmul războiului, creând Raiul pe pământ”, aşa cum a spus vocalistul Kobi Farhi. De asemenea, la un moment dat, între două cântece, vocalistul Kobi Farhi a spus publicului gugulan, vorbind despre grup: „Trăim într-o regiune măcinată de conflicte, unde evreii se luptă cu musulmanii, ortodocşii cu evreii, creştinii cu ateii, toată lumea se luptă cu toată lumea. Noi am încercat şi am reuşit să îi adunăm pe toţi laolaltă cu ajutorul heavy metal-ului!”.
Infiinţată în 1991, iniţial sub numele de Resurrection, Orphaned Land a captat rapid atenţia la nivel internaţional, printr-un sound apreciat de-a lungul întregii cariere, care s-a materializat până acum în trei discuri EP şi patru albume de studio.
După ce Orphaned Land şi-au încheiat concertul, te-ai fi aşteptat ca oricine va urma după ei să nu mai reuşească să capteze atenţia publicului în asemenea măsură. Cu toate acetea, tânărul grup timişorean Dara Project a produs o surpriză plăcută cu piesele lor bine lucrate şi cântate, într-un melanj de stiluri post-rock/metal şi alternative folk.
Dara Project este un proiect timişorean constituit in 2013 din oameni cu background muzical comun în scena locală. După plecarea din Negură Bunget, Fulmineos şi Inia Dinia au dorit să continue colaborarea şi astfel au devenit iniţiatorii proiectului.
Dara Project a încheiat cu succes cea de a doua seară a Gugulan Rock 2016, lăsând o impresie plăcută iubitorilor de muzică bună prezenţi.
--------------------------------------
Programul zilei a 3-a a festivalului
Duminică - 07.08.2016
20-21 GORUN
21-22 LET THE CIGAR DIE (Ungaria)
22-23 APOCALIPS
23-24 NORTHERN REVIVAL (Serbia)