Menu

Articol

La centrele de plasament din Reșița, mâncarea e puțină și proastă

Despre neregulile existente la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție Socială a Copilului Caraș-Severin  (DGASPC) presa a tot scris de-a lungul anilor. Dar, ca și în zicala cu câinii latră, caravana trece, lucrurile au rămas neschimbate, deși ziariștii au prezentat zeci de situații în care directorul Direcției, Ana Vasile, s-a făcut vinovată de ce se întâmplă acolo. E de presupus că vechea conducere a Consiliului Județean Caraș-Severin era la curent cu neregulile de la DGASPC, atât din articolele din presă, cât și din rapoartele celor care au efectuat controalele în urma sesizărilor venit din partea copiilor instituționalizați acolo. Cu toate acestea, Ana Vasile este de neclintit de pe scaunul de director.

Prezentăm astăzi rezultatele unui control efectuat anul trecut de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecția Socială Caraș-Severin la Centrul de Plasament „Speranța“ și Centrul „Sfânta Maria“, din cadrul DGASPC. Controlul a fost efectuat în cadrul unei campanii tematice la nivel național, însă datorită neregulilor existente, verificarea a fost extinsă.

Controlul a constatat, între altele, că alimentele pentru prepararea hranei copiilor erau cumpărate la prețuri mult mai mari decât cele din magazine. Astfel, deși alocația de hrană s-a dublat, ajungând la  16,60 de lei/zi/copil, meniurile servite copiilor nu s-au îmbunătățit.

„Se servesc multe produse semipreparate (mai scumpe și mai nesănătoase) și se achiziționează alimente la un preț peste prețul practicat pe piață: un litru de ulei se achiziționează cu 6,01 lei, prețul mediu practicat pe piață fiind de 4 lei, kilogramul de zahăr se cumpără cu 6,08 lei, prețul mediu practicat pe piață fiind de 3,5 lei, făina albă, un kilogram cu 3,37 de lei, prețul mediu practicat pe piață fiind de 2 lei“, se arată în raportul AJPIS Caraș-Severin.

Cu același prilej, s-a constatat că în magazia centrului majoritatea articolelor de îmbrăcăminte erau de același fel și de mărimi mari, mai degrabă potrivite persoanele obeze decât pentru niște copii. Este vorba de cămăși și tricouri  mărimile XXXL, dar și de încălțăminte numerele 44 și 45, bune pentru adulți și nicidecum pentru copii de 11-12 ani.

„Și în cazul articolelor de îmbrăcăminte și de încălțăminte achiziționate în anul 2015 (luna aprilie), se constată că s-au cumpărat la prețuri mari, fără a avea un studiu de piață sau notă justificativă, prin care conducerea să poată justifica selectarea furnizorului. Deși este luna iulie, hainele de vară nu au fost distribuite copiilor“, se arată în procesul verbal încheiat de AJIPIS Caraș-Severin.

La începutul acestui an, la Centrul „Raisa“, din Reșița au existat mai multe reclamții referitoare atât la abuzurile comise de conducerea DGASPC cât și la neregulile privind distribuirea alimentelor pe apartamente, unde ajungeau mai puține alimente decât se înregistrau. Părinți sociali au declarat că că nu puteau să respecte meniurile, deoarece din centru lipseau anumite igredientele necesare preparării lui. Apoi, aprovizionarea cu pâine se făcea din trei în trei zile, iar pentru un apartament cu șapte beneficiari se primeau într-o lună două tuburi cu gel pentru duș, trei șampoane, patru deodorante, trei tuburi cu pastă de dinți, trei bucăți de săpun și 50 de role de hârtie igienică, produse insuficiente pentru cei șapte locatari ai apartamentului.

„Din discuțiile purtate de inspecție cu părinții sociali, reiese faptul că, bonurile de consum nu se prezintă de fiecare dată în aceeași zi cu alimentele aduse pe apartamente, astfel încât în momentul preluării alimentelor să poată face verificarea calității mărfii preluate de către părintele social“, se mai arată în concluziile AJPIS Caraș-Severin.

Despre abuzurile din aceste centre instituționalizate și despre „educația“ pe care o primesc copii de aici, într-un viitor articol.

Powered by Jasper Roberts - Blog