Consiliul Local Reşiţa a ieşit din asocierea cu Asociaţia Clubul Sportiv Municipal Metalul Reşiţa, în care Consiliul Local era unul dintre asociaţi, cu 49 la sută din acţiuni, iar patronul echipei de fotbal Metalul (adusă de la Râmnicu Vâlcea, în 2012, şi rebotezată Metalul), Cătălin Rufă cu încă două persoane, era celălalt asociat, cu 51 la sută din acţiuni. Cu toate acestea, Cătălin Rufă rămâne cu Stadionul „Mircea Chivu” din Valea Dommanului.
Consiliul Local Reşiţa plătea tot, Rufă lua deciziile
Consilierii locali au votat ieşiea din asociere, în şedinţa de luni, 22 august, însă au considerat scandalos modul în care, după realizarea asocierii, s-a făcut contractul dintre Consiliul Local Reşiţa şi ACSM Metalul Reşiţa. După cum a explicat primarul Ioan Popa, prin contractul negociat şi susţinut de fostul primar, Mihai Stepanescu, Consiliul Local Reşiţa se obliga să pună la dispoziţie baza sportivă din Valea Domanului, pe o perioadă de 49 de ani(!), să plătească toate cheltuielile cu energia, apa, canalizarea, întreţinerea etc., să plătească toate cheltuielile cu personalul angajat la baza sportivă şi să contribuie cu o sumă lunară, din bugetul local, în funcţie de performanţă. Suma stabilită de Consiliul Local Reşiţa a fost 1.200.000 de lei pe an, adică de 100.000 de lei pe lună. Ulterior, la iniţiativa lui Stepanescu, nemulţumit de colaborarea cu Rufă, Consiliul Local a stabilit reducerea sumei la jumătate, adică la 50.000 de lei pe lună. În acelaşi contract, Rufă punea la dispoziţie echipa de fotbal.
Conform primarului Ioan Popa şi a consilierului local Ion Pîrvănescu (acesta fiind unul dintre juriştii care s-a ocupat de problemă), contractul nu permite rezilierea lui decât cu acordul ambelor părţi. Dacă Rufă nu este de acord, Consiliul Local Reşiţa trebuie să-şi respecte obligaţiile asumat în contract timp de 49 de ani. Pe lângă aceasta, Consiliul local Reşiţa nu avea nicio putere de decizie în clubul sportiv, pentru că era acţionar minoritar. Rufă, acţionarul majoritar, cu 51 la sută, lua deciziile.
„Cum ieşim din această poveste tristă”
„Vreme de şase luni s-a încercat rezilierea contractului cu această asociaţie, dar, nu s-a putut face şi nu se poate face, decât printr-un protocol semnat de ambele părţi. Am angajat vreo cinci jurişti, să vedem cum să ieşim din povestea asta destul de tristă, şi am stabilit că dăm o hotărâre de Consiliu Local prin care anulăm şi plata aceea de 50.000 de lei pe lună, pe de o parte, pe de altă parte ieşim şi din asociaţie, pentru că din asociaţie pot să ies fără să am acceptul celeilalte părţi. În acelaşi timp, l-am informat pe domnul Rufă că noi îi lăsăm la dispoziţie baza sportivă, aşa cum ne-am obligat, însă nu mai putem să finanţăm clubul. În urma acestei decizii, după cum ştiţi, deja a mutat echipa la Snagov, lucru care, din punctul nostru de vedere, este contrar înţelegerii noastre, căci, nici ei nu puteau pleca de aici, fără să avem un protocol semnat de ambele părţi”, a explicat primarul Ioan Popa.
„Vom mai plăti nişte bani, dar nu atât de mulţi!”
Ioan Popa a mai precizat că Rufă a acţionat Consiliul Local Reşiţa în instanţă şi cere sumele din urmă, neplătite, şi, probabil, Consiliul Local Reşiţa va trebui să plătească acele sume, care se ridică la câteva sute de mii de lei.
„Vreau să vă asigur că am sucit pe toate părţile şi aceasta este singura posibilitate: ieşim din asociere, stopăm finanţarea şi, astfel, reducem la minim costurile”, a afirmat Ioan Popa.
Ionuţ Chisăliţă, stupefiat: „Cum lăsăm stadionul Reşiţei altcuiva!? Pe ce bază?”
Extrem de nemulţumit de situaţie s-a arătat consilierul local Ionuţ Narcis Chisăliţă, care nu înţelegea cum se poate ca stadionul să-i rămână lui Rufă. Juristul Ion Pîrvănescu (şi consilier local) a explicat pe larg cum s-a făcut contractul şi că acesta nu poate fi reziliat. Aşa sunt prevederile contractului.
„Domnul Bucur este unul dintre vinovaţi!”
În momentul în care consilierii locali îşi băteau frunţile de uimire că cineva a putut să facă un contract aşa de prost, de dezavantajos pentru Reşiţa, consilierul local Ion Pîrvnescu a spus că secretarul Primăriei, Lucian Bucur, are o responsabilitate în afacerea cu Rufă şi stadionul.
„Cu riscul de a-l supăra pe domnul secretar, dânsul este unul dintre oamenii care sunt vinovaţi de toată încurcătura aceasta. Pentru că nu trebuia să semnaţi, să avizaţi, un contract pe 49 de ani!”, i-a spus Ion Pîrvănescu lui Lucian Bucur, însă, preşedintele de şedinţă, Ovidiu Vasile Paul, l-a oprit pe Pîrvănescu să-şi prezinte opinia mai departe, apreciind că „aici nu este contribuţia domnului Bucur şi aceste discuţii, cu permisiune adumneavoastră, le vom lăsa după şedinţă”. Secretarul Lucian Bucur a apucat doar să trâcnească şi să-i replice scurt lui Pîrvănescu: „Faceţi nişte acuzaţii foarte grave!", dar, discuţia s-a oprit în acest punct. S-a oprit, spre nemulţumirea consilierului local Valentin Lupşa, care s-a declarat interesat să afle toată povestea, apreciind că preşedintele de şedinţă n-ar trebui să-i oprească pe consilieri să vorbească.
Ioan Popa: „Nu am ţinut, neapărat, să-l scot pe Rufă din oraş”
„Eu nu am ţinut, neapărat, să-l scot pe Rufă din oraş. Sau echipa lui. I-am oferit o variantă onestă, din punctul meu de vedere. Şi am spus aşa, dacă noi vă punem la dispoziţie baza sportivă, ne asumăm costurile cu ea şi vă şi plătim o anumită sumă lunară care să ajute la bunul mers al fotbalului în oraş, sunt de acord să mergem înainte, cu schimbarea procentului, adică noi să avem 51 la sută şi dumneavoastră 49. Pentru că astfel pot să am şi eu o opinie vizavi de antrenori, vizavi de ce se întâmplă cu jucătorii, vizavi de banii care vin pe jucători. Domnul Rufă nu a fost de acod cu acest procent. Punct!”, a spus primaul.
În final, primarul Ioan Popa a încercat să mai îndulcească puţin c...tul, precizând că stadionul nu este dat, este tot al Reşiţei, doar că Rufă are dreptul să-l folosească timp de 49 de ani. Mă rog, vreo trei ani au trecut.