Metalul Oţelu Roşu s-a retras din campionat, după ce, anul trecut, a promovat în Liga a III-a. S-a retras din cauză că avea datorii şi municipalitatea, singurul finanţator al echipei, nu putea să susţină o echipă de Liga a III-a, precizează primarul oraşului, Luca Mălăescu. Dar, fotbalul în Valea Bistrei n-a murit, mai spune primarul.
Cu ocazia inaugurării bazei de agrement de la „Gura Jgheabului”, din Oţelu Roşu, l-am întâlnit, alături de primarul Mălăescu, pe noul antrenor al juniorilor de la Oţelu Roşu: Ioan Constantin Marcu. Primarul ni l-a prezentat cu mândrie, ca pe omul de încredere, care construieşte viitoarea echipă de Liga a IV-a a oraşului.
„E un fost mare jucător şi un om de caracter. A jucat la Victoria Bucureşti, la Dinamo Bucureşti, a jucat în Israel, la echipe de prima ligă. A fost un atacant de mare clasă. El pregăteşte acum cele trei grupe de copii, pe care îi creştem pentru echipa mare. De la anul o să înscriem o nouă echipă în Liga a IV-a. Mai trebuie să-i alegem numele, pentru că clubul Metalul Oţelu Roşu a dat faliment. Ştiţi, fostul atrenor avea o strategie nepotrivită pentru noi. A adus jucători formaţi la alte echipe, pe care trebuia să-i plătim cu salarii prea mari pentru bugetul nostru. Din cauza acelor salarii mari s-au acumulat datoriile. În plus, unui jucător venit din altă parte trebuie să-i asiguri şi locuinţă şi masă, ceea ce iarăşi costă. Acum, cu domnul Marcu, ne formăm proprii jucători, copiii şi tinerii noştri, de aici din Oţelu Roşu, care au casă şi masă. Şi, să vă mai spun ceva, domnul Marcu a lucrat cu juniorii, din toamna anului trecut, pe gratis, fără să-i plătim salariu!”
Deci, primarul Luca Mălăescu a găsit soluţia pentru fotbal la Oţelu Roşu: jucători locali şi antrenor fără bani.
Cât despre Ioan Constantin Marcu, născut la Oţelu Roşu, în 1963, merită să spunem că a fost un jucător important de primă divizie, între anii 1985 – 1992. A jucat alături de Marian Pană, Cornel Ţălnar, Ionel Augustin, Marcel Coraş, Costel Orac şi alţii. A înscris 46 de goluri în Divizia A, în 195 de partide, iar în Israel, în perioada 1992 – 1995, a înscris 36 de goluri în prima ligă, în 92 de meciuri.
Ca fapt divers, menţionăm că numele adevărat al fotbalistului este Marco. Dar, la un meci televizat al echipei Victoria Bucureşti, pe vremea epocii Ceauşescu, un general care se ocupa de echipă, generalul Nuţu, a auzit crainicul cum spunea despre atacantul Marco şi s-a revoltat: „Ce-i asta, tovarăşi? Noi avem jucători străini în echipă?!” I s-a explicat că „străinul” e de la Oţelu Roşu, iar generalul a ordonat: „Să-şi schimbe numele în Marcu!” Iar jucătorul a primit liber cam o lună, să se ocupe de formalităţile de schimbare a numelui. Şi, astfel, a fost obligat să-şi schimbe numele în Marcu, la ordinul generalului de securitate!