Viceprimarul Reșiței, Paul Vasile, și colaboratorii săi au mers ieri pe teren, acolo unde era planificată recepționarea lucrărilor efectuate de Asocierea Hidroconstrucția și Electrosistem. Lucrările au fost executate din fonduri europene, în cadrul Programului POS Mediu I – de reabilitare și extindere a conductelor de aducțiune, a rețelelor de distribuție și rețelelor de canalizare.
În alte împrejurări, mai cu nervi din partea reprezentanților primăriei, mai cu angajamente din partea constructorului, procesele verbale s-ar fi încheiat într-un final. De data aceasta, Paul Vasile a venit chitit să nu semneze nimic, ba chiar să-i reproșeze managerului de proiecte rețele apă-canal Hidroconstrucția SA, filiala Reșița, Emilian Ghimpău, fiecare neregulă constatată.
Prima oprire, Strada Mihai Viteazu, ce trece pe lângă Universalul Vechi, sinagogă, cele două palate țigănești și Colegiul Național Alexander Tietz, și primele observații și reproșuri adresate constructorului.
„Constructorii trebuie să înțeleagă că lucrurile s-au schimbat. Nu mai există zeciuială, nu mai există pile, nu mai există prietenie și relații. Există lucrări de calitate, la prețuri decente“, a precizat din capul locului viceprimarul Paul Vasile.
Cum era de așteptat, nu au întârziat să apară observațiile pe care puțini tehnocrați le-ar fi luat în considerare la semnarea procesului verbal de recepție a lucrărilor. Între acestea, o bordură lipsă în apropierea unui cămin de apă, teren compactat în bătaie de joc, asfalt ce se sfărâmă și, colac peste pupăză, un muncitor abia terminase de acoperit o groapă cu un amestec de pământ și ciment.
Paul Vasile a luat foc, la fel și directorul Ghimpău, acesta din cu totul alte motive: „Înțeleg că se face un fel de campanie post electorală acum. Nu poți să nu accepți că o lucrare care arată așa este mai bună decât aia pe care am preluat-o eu. E imposibil să asfaltez cu gropi și cu denivelări. Dacă nu se semnează recepeția lucrării, nu îmi iau banii pe ea și asta este. Avem mâine o întâlnire cu firma dumnealor, care se ocupă cu asfaltări, și încercăm să legăm un contract ca să facă dumnealor asfaltarea. Nu ne asumăm criticile, mai ales la această stradă, care se vede clar cum a fost și cum este acum“.
Replica viceprimarului a fost la fel de promptă: „Domnule Ghimpău, eu nu am nimic personal cu dumneavoastră, ci cu firma care a făcut praf orașul“.
A urmat Strada Ion Vidu, din Triaj, și din nou observații și reproșuri din partea viceprimarului Paul Vasile. Mai mult, și locuitorii străzii s-au arătat nemulțumiți atât de calitatea lucrărilor executate în zonă, fapt ce impietează circulația autovehiculelor, cât și de faptul că muncitorii nu doar că nu au adus terenul la starea de dinaintea începerii săpăturile, dar au și abandonat diferite rame de beton folosite la gurile de canal.
Ultima oprire, Strada Mărului, la ieșirea din municipiu, spre Lupac, o stradă scurtă, dar la fel de distrusă după finalizarea lucrărilor efectuate de Hidroconstrucția și Electrosistem. Culmea e că, piatra cubică care acoperea strada a dispărut peste noapte. Nimeni n-a văzut nimic. S-a volatizat pur și simplu. Concluzia a pus-o tot viceprimarul Paul Vasile: Peste tot în lumea civilizată, piatra cubică e peste 80 de euro metrul pătrat! La noi a dispărut din tot orașul! Pe Strada Mărului, Primăria, la solicitarea locatarilor, a trimis oamenii de la secții să facă niște reparații cât de cât. În caz de urgență, nu se putea intra aici cu salvarea sau mașina de pompieri. Nu preluăm aceste lucrări, nu pot fi plătite și urmează ca organele Primăriei să vină să discute cu facturierul, cu chitanțierul, referitor la starea acestor drumuri“.
Potrivit aceluiași Paul Vasile, de azi înainte, în Reșița se va lucra doar cu firme care sunt în stare să execute lucrări de calitate.