Menu

Articol

La Reșița, primarii trec, Avolo și Europe C&C rămân!

Reșița, zona Intim

Firmele timișorene Avolo și Europe C&C, aparținând aceluiași administrator, Cornel Ciontu, au făcut legea în Primăria Reșița, în materie de servicii de internet, în ultimii zece ani. Cel puțin așa susține primarul Ioan Popa, cel care ne-a prezentat situația contractelor încheiate de aceste firme cu instituția pe care o conduce. Valoarea acestora a crescut în fiecare an și există convingerea că nimeni din primărie nu avea interesul să intervină în vederea reglementării unor stări de lucru anormale.

De pildă, contractele erau încheiate, de obicei, pe o perioadă de patru ani, cu drept de prelungire tacită, în cazul în care beneficiarul nu avea observații de făcut cu o lună înainte de expirarea acestuia. E de înțeles că astfel de observații nu au existat. Mai mult, unele contracte aveau clauze de confidențialitate, de parcă ar fi fost de informații clasificate, de interes strategic.

Cine sunt și cu ce facturi lucrau

Avolo este o firmă ce oferă de zece ani primăriei reșițene servicii de internet, telefonie fixă, wireless, în parcurile Tricolorului și Cărășana, și mentenață rețea, în timp ce Europe C&C  are încheiate contracte pe servicii de mentenanță echipamente IT, reparații PC, oferte materiale consumabile, dar și servicii de ISCIR-izarea centralelor termice, deși Consiliul local are un SRL-Termoserv care se ocupă cu așa ceva, ori mentenanță la sistemele de supraveghere și alarmă.

Cele două firme au intrat în afaceri cu Primăria Reșița în mandatul primarului Liviu Spătaru. La început timid, apoi banii au început să curgă.

În 2006, potrivit datelor de la primăria reșițeană, Avolo a avut contracte de 25.014 lei, iar în 2007 de 39.658 lei. În anul următor, valoarea contractului a săltat la 54.768 lei, moment în care a intrat în scenă și Europe C&C cu un contract de 38.444 lei. În 2009, valoarea contractelor a crescut spectaculos: Avolo – 111.877 lei, Europe C&C – 116.776 lei. În 2010, Avolo – 270.749 lei, Europe C&C – 94.983 lei. În 2011, Avolo – 192.357 lei, Europe C&C – 162.938 lei, în 2012, Avolo 217.446 lei, Europe C&C – 336.539 lei. În 2013, valoarea contractelor încheiate de Avolo și Europe C&C a fost de 351.533 lei, respectiv 466.089 lei, în 2014 aceasta s-a menținut aproape la nivelul din anul precedent, pentru ca în 2015 să ajungă la 326.482 de lei în cazul Avolo și 520.340 lei în cel al Europe C&C. De la începutul acestui an și până acum, Primăria Reșița a plătit facturi totale de 237.000 de lei. Din simpla parcurgere a sumelor și serviciilor prestate de Europe C&C, se observă lesne că PC-urile aveau nevoie de reparații peste reparații, iar consumabilele se evaporau bătând din palme. Cei din primărie au descoperit că un cartuș cu tuș pentru imprimantă costa instituția de cinci-șase ori mai mult decât unul cumpărat direct din magazin.

Facturi plătite de două ori pentru aceleași servicii

Surprinzător, după cum ne mărturisea primarul Popa, este faptul că aceste firme aveau încheiate contracte pentru anumite locații ale primăriei care nu mai există de mult, dar pentru care Avolo și Europe C&C încasează în continuare bani. E dat exemplul unei locații pe care primăria a avut-o mai demult într-un imobil din centrul Reșiței și pentru care achită în continuare facturile. Sau, cele două firme aveau contracte cu Direcția Evidența Populației pe când aceasta avea personalitate juridică. Logic ar fi fost ca acestea să înceteze în momentul în care Direcția nu a mai avut personalitate juridică. În realitate, firmele timișorene încasau facturi și de la aceasta, dar și de la primărie pentru aceleași servicii!

Internet gratuit, pe bani mulți și nejustificați

Interesant este și cazul serviciului de oferire de internet wireless în parcurile Tricolorului și Cărășana. Factura totală pentru internetul de aici este de aproape de 1.000 de euro/lună. Cei din primărie spun că este suficientă o investiție de cel mult 500 de euro, în aparatură, și identificată o altă firmă ce se ocupă cu așa ceva, și costurile în cele două locații ar putea fi diminuate de patru ori!

O altă situație descoperită de oamenii din echipa lui Ioan Popa se referă la faptul că Avolo și Europe C&C încheiaseră contracte de servicii și cu unele unități de învățământ aflate în subordinea primăriei. Sumele variază între 100 și 350 de euro/lună, iar contractele sunt semnate pe patru și cinci ani.

Confidențialitate, confidențialitate, dar să știm și noi!

Revenind la clauzele de confidențialitate, în conferința de presă de marți, 30 august, primarul Popa spunea ceva ce ar putea avea legătură cu acestea: „Am descoperit că Avolo, printre alte firme, stă cu cablurile de fibră optică pe cei 11 kilometri de stâlpi de-ai noștri fără să aibă vreun contract, o autorizație de construcție. I-am avertizat că va trebui să intre în legalitate, să plătească o taxă pe perioada pe care au ocupat stâlpii și trebuie să-și facă autorizație de construcție, să intre în legalitate. Domnul Ciontu, cu care am discutat toate acestea, mi-a răspuns că nu va plăti nimic, pentru că acest cablu a fost pus strict pentru Primărie. I-am mai reproșat faptul că a făcut o legătură, o conexiune de internet între sediul primăriei și Vest TV, lucru care nu ne privește pe noi, Primăria, că nu văd de ce am plăti noi, Primăria, o conexiune cu Vest TV. Dânsul mi-a răspuns că era vorba de o dorință a cuiva care a vrut să facă o legătură TV online ca să poată să transmită în direct din Primărie pe Vest TV”.

Pentru cine nu știe, Vest TV este un post de televiziune privat, iar actuala conducere a primăriei lasă să se înțeleagă că beneficia de servicii de internet plătite din bani publici.

Powered by Jasper Roberts - Blog