Procurorii Direcției Naționale Anticorupție nu au mai poposit, cu rost, de mult prin Caraș-Severin. Or fi trecut cu mașina spre Herculane, Severin sau București, dar de oprit nu s-au oprit, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ianăș Roșeți sau a lui Romică Anculia, funcționarii corupți ai statului pe care i-au săltat direct din așternut. Ultima dată când mașina DNA a poposit în județ, s-a întâmplat în urmă cu aproape un an. Cel vizat atunci a fost primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, condamnat între timp. De altfel, 2015 a fost anul cel mai prolific dintre toate din mandatul 2012-2016. Vorbesc de vârfuri și nicidecum de plevușcă. De politicieni corupți, sub ochii cărora s-a produs jaful cel mare căci, de Ion Bejeriță, Trandafir Rădoia, Ghiță Albu și Axinte Obrejan au avut grijă DIICOT și DGA.
S-a început cu Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului județean, care ajunsese să semene tot mai mult cu primarii și secretarii de raion de la începutul anilor ‘50, și s-a continuat cu Sorin Frunzăverde. Ministru în trei-patru rânduri, unificator al Dreptei românești, al patrulea om în PDL-ul aflat la putere mulți ani. Bașca, președinte de Consiliu județean, deputat, europarlamentar, șef de Cameră de Comerț, ayatolah, cetățean de onoare la sate și orașe. Cine și-ar fi închipuit că oamenii ăștia, considerați cei mai puternici din acest județ, ajuns vai și amar chiar din cauza lor, aveau să-și sfârșească în mod umilitor carierele, ieșind pe ușa din dos a politicii, să fie condamnați, iar unii să ajungă la închisoare? Cine, în afară de procurorii DNA ar fi avut curajul să ia taurul de coarne, să-i aducă pe calea cea dreaptă și să-i coboare cu picioarele pe pământ?
În cazul lor, cu siguranță că nimic nu a fost întâmplător, chiar dacă unii au trâmbițat mereu existența statului polițienesc, a dosarelor instrumentate la comandă. Am spus-o și o voi repeta până când astfel de politicieni vor înțelege: DNA, DGA ori DIICOT nu intră în Primăria Reșița, în Consiliul județean sau în oricare altă instituție a statului doar să se afle în treabă. Poate doar spectacolul mediatic e prea spectaculos, în rest procurorii anticorupție se bazează pe probe solide și pe sfântul principiu că ce e prea mult strică. Or, în cazul lor, tocmai asta a și fost. De altfel, inculpații nu au contestat probele, ci legalitatea obținerii lor.
De aproape un an, DNA, DIICOT și DGA nu s-au mai plimbat prin Caraș-Severin. Unii sperau ca înaintea alegerilor să-i vadă din nou oprind mașinile în parcările instituțiilor publice, plecând de la premisa că și alți politicieni și conducători din acest județ merită să ajungă la Popa Șapcă. Așteptarea a fost dezamăgitoare, dar asta nu înseamnă că procurorii nu vor veni într-o zi cu decontul. Personal, cred că zona vizată este cea a drumurilor județene care, în Caraș-Severin, au ceva din tragismul legendei meșterului Manole, a acelor meșteri mari, calfe și zidari pentru care banul rămâne ochiul dracului, indiferent de cât au furat până acum.