Menu

Articol

Aşteptare încordată pentru disponibilizaţii UCM Reşiţa. Vor primi sau nu vor primi şomaj?!

UCM Reşiţa

Peste 20 de foşti angajaţi de la UCM Reşiţa, disponibilizaţi cu data de 1 iunie, a.c., au produs, astăzi, o oarecare agitaţie la direcţiunea uzinei. Foştii angajaţi au aflat că, după ce au rămas fără loc de muncă, s-ar putea să rămână fără şomaj. Aceasta pentru că o prevedere legală stabileşte că angajaţii disponibilizaţi, care în ultimele 24 de luni înainte de concediere nu au lucrat cel puţin 10 luni, nu primesc şomaj.

În data de 1 iunie, a.c., au fost concediaţi 200 de salariaţi de la UCM Reşiţa. Dintre aceştia, 35 de oameni pot ieşi la pensie, anticipat, iar 10 oameni au lucrat mai mult de 10 luni în ultimele 24 de luni. Au rămas 155 de foşti angajaţi, care au o situaţie neclară, deoarece, în ultimii doi ani, au fost în şomaj tehnic mai mult de 14 luni, aşadar, au mai puţin de 10 luni lucrate. Zilele trecute, situaţia acestor foşti angajaţi a fost discutată între conducerea uzinei şi sindicate, precum şi între conducerea UCM Reşiţa şi conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Caraş-Severin. După ce au stat de vorbă, Cosmin Ursoniu, directorul UCMR, şi Caius Isac, directorul AJOFM CS, au ajuns la concluzia că şi aceşti salariaţi au dreptul legal să primească şomaj, deoarece perioada de şomaj tehnic se consideră perioadă de cotizare. Pentru a clarifica situaţia particulară a acestor angajaţi, AJOFM a trmis o notă la Agenţia Naţională, la Bucureşti, solicitând ca aceşti foşti angajaţi să primească şomaj. În această situaţie, Cosmin Ursoniu şi sindicatele din uzină au considerat că e bine să cheme pe câţiva dintre angajaţii nelămuriţi, să-i informeze că situaţia lor este în atenţia conducerii, a sindicatelor şi a AJOFM, şi este în curs de rezolvare. La uzină, astăzi, au venit mai mulţi angajaţi nelămuriţi, ba, chiar, unii dintre aceştia erau destul de nervoşi. De la discuţii tehnice şi legislative despre şomaj, s-a ajuns la reproşuri, că „de ce am fost eu dat afară şi nu altul?!” Până la urmă, liderii de sindicat spun că discuţia a fost principială, benefică şi informativă.

Referitor la acest aspect, preşedintele Sindicatului liber din UCM Reşiţa, Gheorghe Despa, ne-a declarat: „Înţelegem îngrijorarea oamenilor, dar aceasta a fost alimentată şi prin zvonuri. Le-am explicat care este situaţia şi avem convingerea că, aşa cum spune legea, vor primi şomaj. Trebuie să aibă puţină răbdare, să vină răspunsul de la Bucureşti”.

 Şi preşedintele Sindicatului „Reşiţa – 1771”, Jivomir Tovladiaţ, este încrezător că problema disponibilizaţilor se va rezolva. Tovladiaţ ne-a declarat: „Oamenii, s-au adunat să afle dacă vor primi sau nu şomaj. Au adus şi presa. Televiziunea, radioul... În sfârşit. Reprezentanţii celor două sindicate, prezenţi la discuţii, atât Despa, cât şi Pricop, le-au spus că problema disponibilizaţilor a fost şi este în atenţia sindicatului. Şi nu numai a sindicatului, ci şi a conducerii. S-au făcut demersuri ca să primească şomaj. Este, într-adevăr o problemă specială. În Codul Fiscal scrie că în perioada insolvenţei uzina este scutită de plata impozitului pentru şomaj. Deci, uzina nu a plătit. Aşa spune legea. Dar, tot legea, Codul Muncii, spune că perioada de şomaj tehnic reprezintă stagiu de cotizare. Dacă e stagiu de cotizare, e clar că oamenii aceştia au dreptul la şomaj”.

Liderii de sindicat, directorul Ursoniu, sunt încrezători că problema cu şomajul concediaţilor se va rezolva. Oamenii fără loc de muncă sunt, însă, mai sceptici. Li s-a spus să aibă răbdare, că va veni răspunsul pozitiv de la Bucureşti.

„Am mai primit noi asigurări că va fi bine şi n-a fost! Nu ştim cine răspunde de chestiile astea!”, a spus un disponibilizat, pe un ton ceva mai ridicat.

Powered by Jasper Roberts - Blog