Daniel Drulă şi Levinus Licker sunt doi tineri reşiţeni, absolvenţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, secţia de Inginerie, specializarea Electromecanică, convertiţi la IT, cu locuri de muncă în firme care folosesc tehnologia de vârf , în programare şi proiectare. Sunt serioşi, rezervaţi, vorbesc scurt şi tehnic, sunt greu de înţeles pentru un profan în domeniul IT, dar, în acelaşi timp sunt siguri pe ceea ce spun şi ceea ce fac. Sunt convinşi că domeniul pe care şi l-au ales ca profesie este unul de viitor şi la fel de convinşi că Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa stă la baza succesului lor.
Daniel Drulă: „Cursurile de la UEM mi-au folosit mult!”
Daniel Drulă, s-a născut în 1983, la Reşiţa, a absolvit Liceul Traian Lalescu Reşiţa (actualmente, Colegiul Naţional Traian Lalescu), apoi a urmat cursurile Facultăţii de Inginerie, specializarea Electromecanică, în anul 2007, şi-a finalizat lucrarea de diplomă la Universitatea Militară din München, pentru că a învăţat limba germană la şcoală şi universităţile germane i se par serioase. A revenit în ţară şi a lucrat doi ani la Hella Automotive din Timişoara, la compartimentul de cercetare-dezvoltare.
„Ne-au instruit la început şi locul de muncă a fost o şcoală, dar, am intrat repede în pâine. După doi ani, am lucrat tot în programare, la TMD Friction, pe Visual Basic NET, aproximativ trei ani, după aceea, tot în TMD Friction, am lucrat ca administrator baze de date, doi ani, şi, în prezent, lucrez de aproximativ doi ani, la AtoS IT Solution în Timişoara, ca programator”, ne-a declarat Daniel Drulă.
Tânărul inginer Daniel Drulă spune că viaţa, dar şi pasiunea l-au împins spre IT, dar bazele actualei profesii le-a câştigat în Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa.
„Am avut o bază din facultate, am făcut ceva cursuri de MC (microcontrollere digitale - n.n.), da?, de programare, iar de acolo am continuat mai departe. Cursurile de la UEM Reşiţa mi-au folosit şi mi-a folosit şi lucrarea de diplomă din Germania. Acolo am făcut mai serios programare şi am luat contact, un pic, cu altă tehnologie. Aveau alt buget facultăţile de acolo. Lucrarea mea de diplomă a fost Reglarea automată a unui pendul invers”.
„Lucrez de acasă. E un mare avantaj pentru mine şi pentru familie!”
În ceea ce priveşte proiectul său de carieră, Daniel Drulă spune că va rămâne tot în domeniul IT, unde va încerca să obţină cât mai multe noi competenţe. De fapt, inginerul Daniel Drulă lucrează acasă. Este angajatul unei firme de programare din Timişoara, dar lucrează la domiciliul său din Reşiţa, ceea ce, spune, este un mare avantaj.
„IT-ul este un domeniu extrem de ofertant, este foarte căutat şi sunt foarte multe locuri disponibile, cu salarii foarte bune! E un domeniu în continuă dezvoltare, nu putem şti unde se va ajunge în cinci ani, nu mai vorbim de o viaţă de om!”, mai spune Daniel Drulă.
Levinus Licker: „Toţi angajaţii secţiei de proiectare sunt absolvenţi ai UEM Reşiţa!”
Levinus Licker, în vârstă de 26 de ani, a absolvit Liceul Alexander-Tietz din Reşiţa (actualmente Colegiul Naţional Alexander-Tietz), şi-a luat diploma de licenţă, în anul 2013, la Facultatea de Inginerie - UEM Reşiţa, apoi, şi-a făcut masteratul tot la universitatea reşiţeană şi este angajat al Autoliv Reşiţa.
„Piaţa cere tot timpul lucruri noi!”
„De un an şi jumătate lucrez la Autoliv, am fost printre primii angajaţi ai secţiei deschise la Reşiţa. E o secţie de proiectare şi studiul materialelor, la care lucrăm 17 angajaţi, toţi absolvenţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa. M-am angajat la Autoliv înainte să-mi termin masteratul. Dizertaţia pentru master a fost, însă, în alt domeniu, tot programare, dar în Scilab LabWIEV (aha, dau din cap, dar nu pricep nimic! - n.n.). Ce ştiu în proiectarea pe computer am învăţat parţial în universitate, dar, la locul de muncă, normal, a trebuit să învăţ lucruri noi. Consider că e bine să cunoşti cât mai multe, să te specializezi în diferite domenii, pentru că piaţa cere tot timpul lucruri noi şi e bine să fii adaptabil”, ne-a mărturisit Levinus Licker.
Tânărul inginer Levinus Licker afirmă că datorează foarte mult universităţii din Reşiţa. Şi nu numai el, ci şi ceilalţi colegi de muncă, deoarece toţi inginerii care lucrează în secţia de proiectare a firmei de la Reşiţa sunt absolvenţi ai Universităţii „Eftimie Murgu” Reşiţa.
Doi tineri ingineri, absolvenţi ai UEM Reşiţa, care ştiu ce fac!
Cei doi tineri reşiţeni, Daniel Drulă şi Levinus Licker, sunt convinşi că şi-au ales bine profesiile, care sunt în acelaşi timp şi o pasiune, iar Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa a fost o poartă deschisă pentru cariera lor de succes. Cum spuneam, intervievatorul lor, adică eu, i-a înţeles foarte greu, mai bine spus, nici acum nu pricepe ce fac ei cu adevărat. Dar, ceea ce fac în domeniul informaticii, fac cu seriozitate şi pasiune. În plus, sunt şi bine plătiţi pentru ceea ce fac!