Menu

Articol

Vrei să devii inginer? Vei avea multe probleme, dar nu cu găsirea unui loc de muncă!

„E nevoie de ingineri, de specialişti, pentru că orice domeniu industrial de astăzi se divide în subdomenii şi fiecare subdomeniu, la rândului, evoluează şi, clar, un singur om nu poate să le ştie pe toate. Pentru mine, facultatea din Reşiţa a constituit pornirea, aici mi s-au pus bazele. Mai departe, depinde, chiar, de tine să arăţi ce ştii să faci”, spune Cristian Muscai,  inginer informatician, în vârstă de 34 de ani, licenţiat în informatică şi masterand la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa.

„Consider că, deja, trăim într-o eră digitală, în care tot timpul va fi nevoie de specialişti. Universitatea din Reşiţa eu cred că este suficient de pregătită pentru a-ţi pune bazele în acest domeniu. Nu cred că nu o să ai un loc de muncă dacă eşti inginer. (râde) Mai ales dacă ai învăţat ceva şi îţi place!”, spune Adrian Păun (29 de ani), inginer informatician, masterand la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa.

Cristian Muscai s-a născut la Lugoj, în 1982, şcoala primară şi liceul industrial le-a absolvit la Lugoj, şi, pentru că l-a pasionat informatica, a venit la Reşiţa unde şi-a luat licenţa în informatică, la Universitatea „Eftimie Murgu”. Îl pasionează acea ramură a informaticii care se întâlneşte cu mecanica. De aceea a imaginat tot felul de maşinuţe şi roboţi cu care a participat la concursuri şi a obţinut mai multe premii. Este masterand la UEM Reşiţa şi îşi pregăteşte dizertaţia de master pentru anul viitor. Pentru dizertaţie, inginerul Cristian Muscai a proiectat şi, acum, construieşte fizic o maşină cu comandă numerică pentru cablaje imprimate. Este ceva nou, e un concept original, care va fi folosit în industria electrotehnică. În prezent lucrează la Electroechipament, unde este inginer automatist. Proiectează interfeţe grafice la diferite programe informatice, dar şi tablouri de automatizare, structuri şi echipamente industriale. „Ceea ce fac la muncă este foarte interesant şi mă ţine în priză! Zilnic e ceva nou!”, spune Cristian Muscai.

Adrian Păun este născut la Timişoara, în 1988, este reşiţean de 14 ani, a absolvit Colegiul Economic al Banatului Montan, după care, fiind pasionat de jocuri şi calculatoare, a urmat cursurile UEM Reşiţa la informatică, luându-şi licenţa în anul 2014, iar, în prezent urmează cursurile de master şi îşi pregăteşte dizertaţia. Tema dizertaţiei este un braţ robotic, care poate manipula obiecte. Braţul poate fi folosit în medii periculoase, toxice sau în lucrul la bandă. Adrian Păun s-a angajat ca inginer IT-ist, într-o firmă din Reşiţa, încă din vremea în care era student. După ce şi-a luat licenţa, în 2014, s-a angajat la compania multinaţională TMD Friction, unde face programare. Creează interfeţele vizuale ale programelor de calculator. „Nu există limite în informatică. Tot timpul se proiectează lucruri tot mai performante. Sistemele de producţie sunt aşa de sofisticate, încât omul nu mai reuşeşte să le controleze prin metode clasice. De aceea e nevoie de informaticieni”, spune inginerul IT, Adrian Păun.

Cei doi ingineri formaţi la universitatea reşiţeană spun că a fost o vreme în România în care era impresia că nu e nevoie de ingineri. Într-adevăr, multe fabrici s-a închis, altele s-au restrâns, dar, în prezent, cererea de ingineri este mai mare decât este numărul celor care ies de pe băncile facultăţii.

Powered by Jasper Roberts - Blog