După opt ani de chin, investiția de la Colegiul Economic al „Banatului Montan“ din Reșița, privind reabilitarea și îmbunătățirea sălii de sport, pare că se apropie de final. Spunem acest lucru în condițiile în care astăzi s-a efectuat inspecția finală, după care ar trebui să vină și verdictul în privința recepționării sau nu a lucrărilor.
Inițial, termenul final a fost 31 decembrie 2015, lucru imposibil de respectat, deoarece lucrările erau mult întârziate. A urmat o amânare, 30 iunie 2016, dar nici atunci nu s-a realizat recepția lucrărilor. Aceste amânări de termene a costat bugetul local peste 2,2 milioane de lei, echivalentul a 19% din valoarea proiectului, întrucât finanțarea venea de la UE.
În ciuda termenelor amânate și a cheltuirii unor sume mari din bugetul local, lucrarea propriu-zisă pare o bătaie de joc la adresa bunului simț și a meseriei de constructor. Spre exemplu, chiar în momentul în care viceprimarii acordau interviuri, un reprezentant al constructorului retușa cu vopsea fațada clădirii. Pereții din sala de sport au fost spoiți la repezeală, dovadă urmele vizibile de la trafalet, iar la colțuri se vede clar că nu s-a vopsit deloc. Geamurile termopan sunt nespălate, pline de praf și de vopsea, iar o fereastră nu poate fi decât întredeschisă, din cauza tavanului fals.
Cei prezenți s-au amuzat când au văzut sala de conferință, una imensă – cât un cinematograf, cu un podium pentru vorbitori mascat de trei stâlpi de susținere, sau un balcon, aflat la doi metri înălțime, fără a avea elemente de protecție.
Viceprimarul Paul Vasile ne-a mărturisit: „Pentru recepția tehnică a fost nevoie de destul de multe modificări, unele care țin și de protecția vieții elevilor. Vorbesc despre parapeți pentru geamuri fără niciun fel de protecție, a trebuit să găsim cu proiectanții din exterior niște modalități și vedeți pe fațadă acea protecție care s-a montat pe exterior. Am avut o mulțime de probleme privind sistemul de evacuare la incendiu, respectiv a trebuit să modificăm pragul la uși. Sistemul de iluminat, în proiectul inițial, a fost unul foarte slab, probabil făcut de niște oameni mai puțin profesioniști care nu cunosc reglementările legale în domeniu. Constructorul a percutat și a făcut toate modificările solicitate chiar în afara contractului pentru că a înțeles că lucrarea nu se poate recepționa altfel. În momentul de față, lucrarea este recepționabilă, cu niște obiecții mărunte, cred eu, pe care le va constata comisia de recepție. Dar, în general, este cu totul și cu totul altceva. Sala de sport poate funcționa fără să pună în pericol viața copiilor“.
Paul Vasile nu s-a sfiit să spună lucrurilor pe nume, arătând cu degetul spre „protagoniștii“ acestei investiții păguboase pentru primăria reșițeană. Viceprimarul spune că o parte din vină e a proiectului inițial, iar o parte aparține neglijenței constructorului. În opinia sa, este un proiect foarte subțire. Pe de altă parte, acesta a recunoscut că vina e și a compartimentului din primărie care s-a ocupat de această investiție, însă i-a găsit o scuză, deoarece e un compartiment subdimensionat, implicat și în alte lucrări, nu au putut să fie toată ziua pe șantier pentru a suplini munca celor care sunt plătiți să o facă.
„La cum arăta sala înainte, era în mod hotărât o dovadă a risipirii banului public. Nu am nici cea mai mică reținere în a vă spune asta. Acum este un nivel rezonabil. Mai bine ne asumăm pierderile, indiferent cât de mari sunt și nu se decontează niciun leu. Adică nu putem, de dragul unor proceduri birocratice, să ne asumăm o lucrare nefuncțională. Recepția a fost amânată din cauza lucrărilor prost executate și din cauza unor omisiuni din proiect“, a mai spus Paul Vasile.
Adrian Dacica, celălat viceprimar al Reșiței, a vorbit și el despre deficiențele întâlnite la sala de sport.
„Lucrările au privit îmbunătățirea suprafeței de joc, vestiarele, instalațiile sanitare. Din punctul meu de vedere, proiectul necesita mult mai multe îmbunătățiri. Mă bucur că am găsut înțelegere la contructor și a montat acele balustrade, pentru că altfel ar fi fost un adevărat pericol pentru siguranța și viața copiilor această sală de sport“.
Chiar dacă situația nu este nici pe de parte cea dorită, Paul Vasile consideră că în momentul de față, în mare parte lucrările au fost remediate și sunt la un nivel rezonabil.