În urmă cu un an, camerele foto-video instalate de WWF-România în pădurile din Caraș-Severin au surprins un caz clasic de braconaj la cerb, în situl Natura 2000 Munții Țarcu, pe raza Ocolului Silvic Oțelu Roșu. Imaginile arătau clar cum cinci persoane au intrat în pădure, iar la ieșire aveau asupra lor un trofeu de cerb.
În urma sesizării autorităților competente, WWF-România a primit confirmarea că nu a fost emisă o autorizație de vânătoare la cerb pe fondul cinegetic respectiv. În plus, una dintre persoanele din imagini era la acea vreme angajată a Ocolului Silvic Oțelu Roșu, care gestionează fondul de vânătoare.
Acest caz, dar și altele dovedite de-a lungul ultimilor ani, i-a determinat pe cei de la WWF-România să se adreseze primului ministru, Dacian Cioloș cu o scrisoare deschisă în care se arată că nu există o voință reală din partea autorităților de a identifica și a trage la răspundere făptașii, chiar dacă există suficiente indicii sau probe. Mai mult, există cazuri în care autoritățile pot fi suspectate chiar de complicitate în mușamalizarea braconajului, fapt ce duce la creșterea și încurajarea fenomenului. Între acestea, și cel de pe raza Ocolului Silvic Oțelu Roșu.
„WWF a solicitat autorităților în două rânduri (23 noiembrie 2015, respectiv 19 iulie 2016) detalii despre stadiul actual al cercetărilor. În urma primei solicitări am fost informați că «în cauză a fost constituit un dosar penal, în care se desfășoară cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de braconaj, uz de armă letală fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, față de cele 5 persoane implicate cu domiciliul în comuna Obreja, jud. Caraș-Severin». Pentru cea de-a doua solicitare, am primit în data de 9.08.2016 informația că «În cauză se desfășoară cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeş» și că, potrivit Codului Penal, «procedura din cursul urmăririi penale este nepublică», asta deşi a trecut aproape un an şi era cazul ca dosarul să se fi finalizat, iar acesta să fie trimis către instanţa de judecată pentru a se începe cercetarea judecătorească“, se arată, între altele, în scrisoarea adresată premierului României.
Magor Csibi, director WWF-România, spune că mai există și alte cazuri de braconaj nesoluționate de autorități la urși, râși, capra neagră sau diverse specii de păsări.
Foto: rfi.ro