Menu

Articol

La Timişoara a început Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR

Duminică, 25 septembrie, la Timișoara, a avut loc deschiderea oficială a FEST-FDR2016, unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din România realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și al Primăriei Timișoara și organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

 Timp de șase zile, până vineri, 30 septembrie, festivalul, cheamă iubitorii de arte ale spectacolului în cele trei săli ale Naționalului timișorean, dar și în stradă, fiecărei seri fiindu-i rezervat un fabulos spectacol outdoor la care accesul publicului e gratuit.

 „Cel mai mare cadou pe care îl putem oferi viitorului este cultura. Cultura este singura regulă care transformă jungla într-o societate. Așadar, suntem foarte mândri că putem oferi o săptămână  de teatru și, chiar dacă anul acesta FEST – FDR are loc în luna septembrie, anul următor se va întoarce în luna mai. Din motive de ordin financiar, festivalul nu a putut avea loc până acum”, a spus în deschiderea FEST-FDR Ada Hausvater, managerul Teatrului Național Timișoara.

Pentru al treilea an la rând, teatrologul Oana Borș este selecționerul secțiunii FDR. „Credem că dramaturgia românească a crescut foarte mult în ultimii ani, este o dramaturgie care se montează acum în teatrele de repertoriu, o dramaturgie care, treptat, pătrunde și pe scene din străinătate”, a spus Oana Borș.

Festivalul a început, duminică, 25 septembrie, în Sala Mare a Teatrului Naţional, cu evenimentul de deschidere, acesta fiind urmat de MESH / OverDose, spectacol al companiei de dans Eva Duda din Ungaria, în aceeaşi seară, având loc și SUMMIT_2.0, primul spectacol outdoor al festivalului, prezentat în Piaţa Victoriei, în fața Teatrului Național, de către foarte cunoscuta companie Osmego Dnia din Polonia.

Serile următoare, programul festivalului cuprinde spectacole pe texte româneşti, cum ar fi: MaRó de Csaba Székely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Târgu Mureş; Secretul fericirii de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru & Asociaţia Catharsis; Anul dispărut.1989 de Peca Ştefan, regia Ana Mărgineanu, Teatrul  Mic; Ai mei erau super!, text colectiv, regia Cristian Ban, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad; Casa cu pisici, un spectacol de Radu Iacoban, Teatrul  Mic; Tihna de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania Tompa Miklós; Pisica verde de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul  „Luceafărul” Iaşi şi Antisocial, un spectacol de Bogdan Georgescu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Unul dintre punctele de atracție ale acestei ediții va fi și avanpremiera națională a filmului artistic Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, peliculă câștigătoare a Premiului Special al Juriului și a Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno. Proiecția va avea loc  marţi, 27 septembrie, ora 19.00, la Cinema City, în parteneriat cu Iulius Mall Timișoara și Cinema City.

Biletele la spectacolele indoor se găsesc la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), zilnic între orele 11.00-19.00 sau online pe www.tntimisoara.com. Accesul la spectacolele OUTDOOR este liber.

Foto. Adrian Pîclişan

Powered by Jasper Roberts - Blog