Săptămâna aceasta, am asistat la Reșița la un inedit moment, cel legat de înființarea filialei locale a Camerei de Comerț România-China. Reacțiile mediului de afaceri cărășean nu au întârziat să apară, iar cel mai vocal se dovedește Petru Buzzi, președintele Camerei de Comerț și Industrie Caraș-Severin. Buzzi se arată intrigat de titulatura adoptată de această instituție, cu nerespectarea cadrului legislativ, mai precis a Legii nr. 335/2007 a Camerelor de comerț din România.
„Dacă ar fi avut curiozitatea să o citească ar fi putut observa că la art. 3 - (1) scrie negru pe alb: «Denumirea camera de comerț poate fi folosită numai de către cele constituite conform Decretului-lege nr.139/1990... și recunoscute prin Hotărârea Guvernului nr. 799/1990...» Iar mai departe la al. (3) se spune: «Denumirea camera de comerț poate fi utilizată numai de organizațiile constituite cu respectarea prevederilor prezentei legi.» Așadar, stimați membrii fondatori, vă rugăm să scrieți pe frontispiciul sediului, dar și pe documetele pe care le emiteți adevărul: Camera de Comerț Bilaterală România - China, Filiala Caraș-Severin. În română și în mandarină. Nu Camera de Comerț și Industrie Caraș-Severin“.
Petru Buzzi spune că nu are nicio problemă cu acestă instituție, plecând de la considerentul că o asociație care să impulsioneze relațiile Caraș-Severinului cu China e binevenită. Mai ales că: „Poporul prieten și frate chinez se află într-o continuă expansiune. Iar județul nostru, printre cele mai mari ca suprafață din România și cu o populație în continuă scădere, poate primi spre 100.000 de chinezi. Binențeles, alături de investiții care să creeze peste 100.000 de locuri de muncă. Ceea ce am înțeles că se va înâmpla, chiar dacă nu am participat la manfestările prilejuite de inaugurarea filialei din Reșița a pseudocamerei de comerț România-China“.
Supărarea președintelui CCI Caraș-Severin este dată și de faptul că el și colegii săi au fost invitați să participe la acest eveniment abia în ultimul moment când, probabil, cineva le-a atras atenția organizatorilor în această privință.
„Noi am putea fi deschiși colaborării cu filiala, pe baza unor principii corecte în relația cu mediul de afaceri din Caraș-Severin, cu membrii noștri și ai lor. Sper ca liderii asociației (pentru că, bănuiesc, s-au constituit pe legea asociațiilor și fundațiilor?!) să înțeleagă ce am vrut să spun. Dar primordial este să-și modifice sigla și logo-ul. Iar apoi să reușescă să aducă câți mai mulți investitori chinezi la Reșița și în județ. Succes deplin Dragonilor roșii din Caraș-Severin!“, mai spune Petru Buzzi.