Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa a primit, ieri, vizita unei delegaţii a universităţii germane Westfälische Hochschule din Gelsenkirchen. Delegaţia a venit la Reşiţa pentru a cunoaşte noua conducere a universităţii reşiţene şi pentru a stabili noi proiecte de colaborare. Relaţiile dintre UEM Reşiţa şi universitatea din Gelsenkirchen durează de 21 de ani, bazele colaborării fiind stabilite prin coordonatorul programului Erasmus, Doina Frunzăverde, în prezent, preşedintele Senatului UEM Reşiţa.
Delegaţia germană a fost întâmpinată, umăr lângă umăr, de către conducerea Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, împreună cu sindicatul. Mai mult, Doina Frunzăverde a şezut chiar cot la cot cu preşedintele sindicatului din universitate, Cristian Rudolf, acesta asigurând traducerea declaraţiilor oaspeţilor germani (sau translaţia, după cum s-a exprimat rectorul UEM Reşiţa, Andrade Bichescu).
Doina Frunzăverde a declarat:
„Coordonez din 1995 parteneriatul, colaborarea, cu fosta Universitate de Ştiinţe Aplicate din Gelsenkirchen, actualmente Westfälische Hochschule, pentru că noi, universitatea din Reşiţa, lucrăm cu coordonatori de parteneriate. Aşa este firesc, pentru că relaţiile interuniversitare se bazează pe relaţii interpersonale, pe prietenie, sigur, pe domenii comune de activitate şi, în cazul nostru, de cercetare. Coordonez acest parteneriat din 1995, este cel mai vechi parteneriat al Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi unul dintre cele mai solide”.
„Pe parcursul celor 21 de ani de parteneriat, am desfăşurat întreaga paletă de colaborare, pornind de la schimbul de studenţi şi, trebuie să vă spun că primul student care a fost la Gelsenkirchen, de la universitatea din Reşiţa, în anul universitar 1996-97, este prezent, astăzi, alături de noi, la ceastă conferinţă de presă, este domnul conf. univ. dr. ing. Călin Micolşină, actualmente directorul Departamentului de Mecanică şi Inginerie a Materialelor”, a spus Doina Frunzăverde, precizând, apoi, că de-a lungul anilor, aproximativ 40 de studenţi reşiţeni au beneficiat de burse Erasmus la Gelsenkirchen. Dea semenea, pe lângă schimburi de studenţi, s-au realizat şi schimburi de cadre didactice şi de personal administrativ. Un alt aspect important a fost realizarea unor proiecte comune de cercetare.
Despre parteneriate şi burse Erasmus au mai vorbit, prorectorul Cristian Chioncel şi fostul bursier Erasmus, actualul director din UEM Reşiţa, Călin Micloşină. Delegaţia germană, condusă de către vicepreşedintele universităţii din Gelsenkirchen, Katrin Hansen, s-a arătat încântată de continuarea colaborării cu universitatea reşiţeană.