La Primăria Municipiului Reșița situația financiară este „destul de alarmantă“, după afirmația făcută de primarul Ioan Popa, în condițiile în care creanțele neîncasate se cifrează la peste 60 milioane de lei. Pentru ca lucrurile să nu scape de sub control, primarul municipiului a anunțat un prim set de măsuri care are darul să-i facă pe datornici să-și achite datoriile către administrația locală. Dacă nu se va înțelege de vorbă bună, primarul spune că se va merge în instanță cu rău-platnicii, iar în acest caz legea este de partea sa.
„Din datele deținute de noi, 37 de milioane de lei reprezintă datoriile persoanelor juridice, însă este greu de crezut că vom recupera mare lucru. Majoritatea acestor firme se găsesc în insolvență, organizare sau chiar faliment. Alte 30 de milioane de lei reprezintă creanțele pe impozitele pe clădiri și terenuri. Din această sumă, impozitul neplătit pe mijloacele de transport de către persoanele fizice se ridică la 5,7 milioane de lei. Este vorba de impozitul pentru autoturisme, microbuze și autovehicule sub 12 tone. Sunt foarte multe persoane care nu și-au plătit impozitul pe mașini de doi, trei, patru și chiar cinci ani“, mărturisea ieri, primarul Reșiței.
Pentru că la mijloc este vorba de sume mari de bani, conducerea primăriei anunță că va fi neiertătoare cu cei care nu înțeleg să-și plătească impozitele. „Aș vrea să anunț pe această cale, că le dau, celor care au aceste datorii, un termen de grație, cum îi spun eu, de 30 de zile începând de azi pentru conformare voluntară, urmând ca, după expirarea acestor 30 de zile, să facem două lucruri. În primul rând vom devoala public toate aceste persoane, de la cele mai mari sume, la cele mai mici”, a spus Popa la o întâlnire cu presa, menționând că acest lucru trebuia făcut de mult pentru a nu se ajunge în această situație.
Ioan Popa a mai precizat că din punctul său de vedere lucrurile vor merge în direcția impusă de lege: „Se va pune sechestru pe mașini și le vom executa bunurile. Din fericire, aceste taxe sunt asimilate taxelor fiscale și pentru ele noi nu trebuie să mergem în instanță, la judecătorie, să obținem un titlu executoriu, să numim un executor care să execute aceste bunuri. Pur și simplu le vom lua și le vom vinde! Sunt persoane care au acumulat și 80.000 de lei datorii! O persoană fizică! 80.000 de lei datorii din impozitul pe mașini“, a precizat primarul.
Cele mai multe creanțe, de 8,3 milioane de lei, le reprezintă amenzile rezultate din traficul de țigări. Exită o persoană care datorează fiscului 30.000 de lei, dar cu toate acestea se ocupă în continuare de fapte ilicite.
Popa a mai spus că, în cazul în care nu se pot recupera banii, există și posibilitatea transformării amenzii în muncă în folosul comunității.