Menu

Articol

Trei primari au rămas fără obiectul muncii. Alții așteaptă la rând!

Ion Velescu

Ion Velescu, din Luncavița, Ion Stoia - Forotic și Viorel Roșca, din Brebu sunt cei trei edili-șefi ce și-au încheiat mandatul de primar înainte de termen, ca urmare a unor condamnări cu suspendare. Velescu și Stoia au făcut cerere în Contenciosul administrativ pentru anularea Ordinului de suspendare din funcție semnat de prefectul Nicolae Ciobanu. Întrunită astăzi, instanța Tribunalului Caraș-Severin a respins solicitarea celor doi.

În privința lui Ioan Borduz, primarul comunei Fârliug, aflat în aceeași situație cu cei doi, instanța a respins cererea de amânare a cauzei și a amânat pronunțarea pentru luni, 22 iunie, dată la care va afla dacă își încetează sau nu mandatul înainte de termen.

Și primarul din Brebu, Viorel Roșca, și-a făcut geamantanul pentru a pleca din primărie. El a primit ordinul de încetarea mandatului  semnat de prefect pe care, însă, l-a contestat. Prefectul Ciobanu ne-a asigurat că va depune întâmpinare la contestația fostului primar. Din sursele noastre, Roșca ar mai avea un dosar pe filiera ANI, întrucît și-ar fi angajat soția în primărie.

La Brebu este o situație aparte, în condițiile în care și viceprimarul Ion Țicheriu a fost condamnat cu suspendare. Prefectura l-a înștiințat pe secretarul CL Brebu de situația creată și, conform legii, acesta este obligat să-i pună în temă pe aleșii locali, singurii în măsură să voteze încetarea mandatului de consilier local al viceprimarului Ion Țicheriu. În cazul în care nu se va întâmpla așa, prefectura se va îndrepta împotriva Consiliului local și va face plîngere în Contencios administrativ, pentru ca instanța să-i oblige printr-o hotărâre judecătorească să ia măsura impusă de lege.

Mihai Radan, primarul din Carașova, trage de timp, prin recuzarea completului de judecată de la Tribunalul Caraș-Severin. Curtea de Apel se va pronunța asupra acestui aspect, însă Radan nu are nici o șansă să rămână în continuare primar, în condițiile în care și în cazul său prefectul a semnat ordinul de încetarea mandatului înainte de termen.

 În premieră, instanța Tribunalului Caraș-Severin a ținut seama de prevederile Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, care prevede că: „Dispoziţiile art. 15, alin. (2), lit.e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.

Până acum, un primar care avea o condamnare definitivă, cu suspendare, își ducea mandatul până la capăt.

Powered by Jasper Roberts - Blog