Deplasarea la Bruxelles a primarilor municipiilor Reşiţa şi Caransebeş, Ioan Popa şi Felix Borcean pare să fi fost de bun augur. Cel puţin aşa au susţinut cei doi edili în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în dimineaţa zilei de marţi, 18 octombrie.
Potrivit primarului reşiţean, discuţiile purtate cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii s-au purtat în jurul dobânzii mari pe care primăria o suportă la creditul de 10 milioane de euro luat în mandatul fostului primar, Mihai Stepanescu. La plecare, Popa mărturisea că, în cazul în care discuţiile ar fi eşuat, avea în vedere şi posibilitatea mutării creditului la alte bănci. După discuţiile avute cu experţii BEI, Popa spune că majorarea dobânzii, de la 3,5 la 4,37%, s-a datorat unor penalizări pe fondul unor rate restante.
„Cei de la BEI ne-au sfătuit să facem proiecte mari, de importanţă zonală şi chiar regională. În următorii ani, volumul de absorbţie la bani europeni e în jur de 45 de milioane de euro şi, în paralel, vom contracta credite BEI în sumă de 40 de milioane de euro pentru demararea unor proiecte importante, care să ducă la devoltarea municipiului”, a mărturisit Ioan Popa, care a lăsat să se înţeleagă că există speranţe pentru ca dobândă să fie readusă la valoarea de 3,5%.
Unul dintre aceste proiecte de importanţă zonală este, după cum spune primarul Municipiului Caransebeş, fabricarea maşinilor electrice TESLA .
„E un proiect îndrăzneţ, depinde cum vom reuşi să negociem cu investitorii străini, fie pe fabricarea maşinilor electrice, fie pe producţia de piese de schimb. În zona noastră există potenţial uman, forţă de muncă calificată, oameni capabili de astfel de performanţe”, a afirmat Felix Borcea.
Referindu-se la acelaşi subiect, Ioan Popa a fost şi mai categoric: „peste un secol Reşiţa a fabricat locomotive cu aburi ori Disel. Acum nu se mai întâmplă aşa ceva. Dacă vrem să ieşim din conul de umbră, trebuie să facem ceva inovator, iar maşinile electrice poate fi acel ceva de care avem nevoie în prezent”.