Menu

Articol

Ciupercile din pădure se culeg doar cu aviz. În caz contrar, amenda merge până la 5.000 de lei

Necunoașterea legii nu ne absolvă de vină atunci când suntem în culpă. Jandarmii montani din Caraș-Severin ne reamintesc anumite reguli ce trebuie respectate, tocmai pentru a nu cădea sub incidența legii. În principal, în această perioadă a anului sunt vizate acele persoane care se îndeletnicesc cu recoltatul fructelor de pădure, a ciupercilor și a altor produse nelemnoase specifice fondului forestier, fără a avea avizul ocolului silvic care asigură administrarea fondului forestier din zona respectivă.

Jandarmii amintesc faptul că, în conformitate cu Legea nr. 171 din 16 iulie 2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, „recoltarea din fondul forestier naţional a produselor nelemnoase specifice, fără acordul proprietarului şi/sau al ocolului silvic care asigură administrarea pădurii constituie contravenţie silvică şi se sancţioneazã cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei“.

În sensul legii, produsele nelemnoase specifice fondului forestier naţional sunt reprezentate prin: faună de interes cinegetic, peşte din apele de munte, din crescătorii, bălţi şi iazuri din fondul forestier, fructe de pădure, seminţe forestiere, ciuperci comestibile din flora spontană din cuprinsul acestuia, plante medicinale şi aromatice din cuprinsul acestuia, răşină, alte produse. Produsele pădurii aparţin proprietarilor sau deţinãtorilor acesteia, după caz, cu excepţia faunei de interes cinegetic şi a peştelui din apele de munte.

„Recoltarea şi/sau achiziţionarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier se fac pe baza avizelor, a autorizaţiilor şi a actelor de estimare eliberate de unităţile silvice pe principiul teritorialităţii, în conformitate cu normele tehnice aprobate prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale care răspunde de silvicultură“, se arată într-un comunicat al jandarmilor.

Powered by Jasper Roberts - Blog