În ședința de Consiliu local din luna septembrie, primarul Reșiței, Ioan Popa, a prezentat un tabel cu ajutoarele sociale acordate de către primărie persoanelor nevoiașe din municipiu, cu remarca că numărul lor creștea odată cu apropierea alegerilor locale din luna iunie. Astfel, dacă în ianuarie, 44 de persoane primiseră ajutoare în valoare de 17.450 de lei, în februarie numărul beneficiarilor a ajuns la 106, iar a sumelor alocate la 32.050 de lei, pentru ca în martie să salte la 137. Vârful s-a dovedit a fi în luna aprilie, cu 241 de persoane, care au primit ajutoare de urgență în sumă totală de 71.000 de lei, urmat de mai, 155 de persoane și 43.000 de lei.
La vremea respectivă, primarul Popa nu s-a sfiit să remarce că aceste ajutoare s-au acordat cu scop electoral, dovadă că în iulie, în mandatul său, doar cinci persoane au primit ajutoare de urgență, în sumă de 1.800 de lei, iar în august o singură persoană.
Spre surprinderea consilierilor PSD, în cadrul ședinței de îndată, convocată astăzi, ca orice ședință de acest gen, în regim de urgență, au fost supuse spre aprobare două proiecte de hotărâri de consiliu pe aceeași temă: ajutoare sociale. Este vorba de „HCL privind aprobarea acordării unor beneficii de asistență socială sub formă de tichete sociale cazurilor sociale deosebite din Municipiul Reșița, cu ocazia sărbătorilor de iarnă 2016“ și „Modificarea și completarea art.1 HCL 196/15 iunie/2016 privind acordarea de ajutoare de urgență familiilor sau persoanelor singure aflate în situații de necesitate datorate calamităților naturale, incendiilor, accidentelor, precum și pentru cazurile sociale deosebite“. În această ultimă categorie au fost incluse și persoanele care au împlinit vârsta de100 de ani și care depășesc această vârstă, cu ocazia zilei de naștere și a altor evenimente deosebite.
„Curat murdar“, au strigat la unison consilierii PSD, care abia au așteptat să le bată obrazul colegilor liberali: „Dacă asta nu-i pomană electorală de ce nu ați așteptat să treacă Crăciunul? De ce atâta grabă, cât timp tot consilierii liberali au tăiat în vară aceste ajutoare?“, a întrebat Ionuț Chiseliță, în timp ce un alt consilier PSD, Valentin Lupșa. s-a amuzat pe seama „ghiveciului“ de situații propuse pentru acordarea ajutoarelor sociale: „Dacă tot ați vrut să dați ajutoare persoanelor centenare la un loc cu cele au de suferit de pe urma unor dezastre, atunci să fi făcut un proiect separat, nu un talmeș-balmeș cum este acesta“.
Viceprimarul Adrian Dacica și-a făcut „mea culpa“, recunoscând că: „Am greşit atunci când ne-am grăbit să tăiem aceste ajutoare. Acum în calitate de viceprimar m-am confruntat cu situaţii în care nu am putut răspunde nevoilor urgente, de natură medicală de exemplu, a unor persoane , deoarece nu aveam cadrul legal. Şi există categorii de persoane care au nevoie de astfel de ajutoare. Atunci am greşit, şi îmi asum greşeala”.
Chiar dacă și-a turnat cenușă în cap, Dacica nu a reușit să schimbe convingerea consilierilor PSD referitoare la caracterul pur electoral al acestor două proiecte aprobate în final.