La Galeria de Artă „Corneliu Baba”, din Caransebeş, a avut loc, astăzi, vernisajul de sculptură mică, grafică şi pictură, cu lucrări realizate de artiştii participanţi la cea de-a XIII-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală, a treia în andezit, de la Caransebeş.
În deschidere au vorbit, gazdele evenimentului, directorul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, Ioan Cojocariu, primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, sculptorul Eugen Petri, coordonatorul artistic al simpozionului, precum şi câţiva dintre artişti, care şi-au declarat simpatia şi chiar dragostea faţă de România, faţă de oamenii întâlniţi la Caransebeş, faţă de mâncarea românească. „I love Romania!” a fost lait motivul intervenţiilor artiştilor sosiţi de pe trei continente.
Primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, a declarat: „Aceasta este o ediţie importantă, pentru că, acum, cu acest simpozion, se încheie un ciclu important, ciclu celor 100 de sculpturi pe care la va avea în patrimoniul cultural municipiul Caransebeş. Cred că puţine oraşe din România se pot mândri cu faptul că au 100 de opere de artă monumentale în cetatea lor, cu faptul că de-a lungul anilor, în fiecare operă de artă a rămas visul, sufletul şi creaţia unor artişti care au venit de pe toate continetele pământului. Au fost aici artişti şi din America şi din Australia şi din Asia şi din Africa şi din Europa. Este, să spunem, un sfârşit al primului început. Şi va urma, începând cu 2016, o ediţie amplă în travertin. Am amenajat deja un Parc de Sculptură important, un parc ce va fi pe harta turistică, sperăm, a României. Un loc în care să găsească fiecare iubitor de frumos, fiecare iubitor de cultură, un spaţiu în care să se regăsească, un spaţiu în care să fie admirată creaţia umană, care se apropie de cea divină. Totodată, dorim să finalizăm un proiect cu finanţare europeană, pentru a face şi Muzeul din Parcul de Sculptură în Andezit, la intrarea în Caransebeş dinspre Reşiţa”.
Dintre artişti, fiecare special şi original, în felul său, nouă ni se pare (în mod subiectiv, desigur) că se detaşează blonda Annabella Claudia Hofmann, din Germania, o sculptoriţă de peste un metru şi optzeci de centimetri, cu braţe vânjoase de marinar. Dar, după cum am spus, toţi sunt speciali, toţi sunt diferiţi. Unul dintre aceştia, venit din Palestina, Jasem Mousa, ne-a declarat despre lucrarea pe care o va realiza: „Sculptura pe care o voi face este conectată la cultura mea, la cultura Palestinei. Este, poate, despre înţelegerea greşită a unei alte lumi, despre cum putem să ne înşelăm, cum ne confruntăm cu aceasta, cu partenerii din viaţă. Lucrarea vorbeşte despre idei generale, în aceeaşi măsură în care vorbeşte despre mine. Poţi fi, uneori, mult mai înzestrat decât alţi oameni, mult mai organizat, poţi arăta mai bine, dar, poate fi ceva cu totul diferit în spate, în subteran, ceva întunecat. Mai vorbesc despre posibilitatea de a-i schimba pe alţii folosind cuvintele”. Ca să vezi!
Artiştii participanţi la Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală în Andezit, de la Caransebeş, 2015, sunt:
ANNABELLA CLAUDIA HOFMANN - GERMANIA
BIAO WANG - CHINA
JASEM MOUSA - PALESTINA
ARAMIS JUSTIZ PERERA - CUBA
VALERIANO HERNANDEZ - SPANIA
CARLOS ENRIQUE VALDEZ - ARGENTINA
SITI KANTA PATTNAIK - INDIA
SERGII OLESHKO - UCRAINA
STEFANO GRATTAROLA - ITALIA
PETRE-VIRGILIU MOGOȘANU BALȘ - CRAIOVA
EUGEN PETRI - PLOIEȘTI