După cum au constatat cititorii noştri, mai ales cei care se învrednicesc să citească şi editoriale, am obiceiul „să ies”. Chestia asta cu „ieşitul afară” e „boală” din copilărie, pe care toţi cred că o avem, de pe vremea în care părinţii ne cereau să terminăm lecţiile, iar noi le ceream să ne lase afară. Adică, afară din casă, pe stradă, la cofetărie, pe izlaz, la grajduri, pe luncă, în poieniţă. Mai târziu, la cinema, la discotecă, la bar de zi(!). Aşa erau, pe vremuri, baruri de zi. Nu e niciun câştig să-ţi pierzi serile în baruri de zi, îmi spuneau prinţii. Şi sunt de acord cu ei, chiar şi astăzi. Dar, o cafea „vorbită”, într-un spaţiu public, preţuieşte, uneori, mai mult decât statul la televizor sau lectura unui ziar. Pentru că în jurul acelei cafele se ţese informaţia vie, schimbul de idei, uneori proaste, alteori banale, mai rar, excepţionale. Oricum ar fi, ele reflectă ceva din mentalitatea zilei. Sau a serii, mă rog.
În baza acestui „principiu”, iată că m-am îndemnat şi aseară să ies. Nu mai sunt baruri de zi, aşa că am mers la un bar pur şi simplu. Şi fiind seara, nici n-am băut cafea, să nu-mi stric somnul. La o masă alăturată erau doi bărbaţi, cunoscuţi de mine aproximativ. Adică, ne-am mai intersectat prin Reşiţa şi ne salutăm. Aşa că n-a fost greu să intrăm în vorbă, mai ales că „băieţii” se lansaseră în „politica mare”. Vorbeau, în principal, despre alegerea lui Donald Trump preşedinte. Spuneau că l-au considerat un papagal, un bufon, un mincinos, aşa cum le-a fost prezentat în presa naţională şi internaţională. Dar, acum, după alegerea lui ca preşedinte, şi-au schimbat părerile. Trump e foarte bun! De ce? Iată de ce, după cum spuneau „băieţii”; păi, în primul rând, pentru că a vorbit deschis despre acapararea puterii de către corporaţiile transnaţionale, interesate numai de profit. Pentru acele corporaţii, oamenii, forţa de muncă, nu reprezintă decât o marfă pe care sunt dispuse oricând să le sacrifice. Trump a zis-o şi va schimba acest lucru. Căci puterea trebuie să fie a poporului, prin politicienii aleşi de popor! Mă rog, rămâne de văzut. Al doilea lucru important făcut de Trump, în opinia „analiştilor de la bar”, este că a deschis porţile discursului liber, natural, neîngrădit de „corectitudinea politică”. Acea „corectitudine”, care ne-a făcut să înlocuim termeni naturali, cum ar fi: negru, alb, ţigan, ţâţe, curve, mincinoşi, hoţi, cu tot felul de eufemisme, ca: african-american, caucazian, rom, piept, libertine, mitomani, suspecţi(!). Nu e normal, domnule, de-acum, după exemplul lui Trump, o să vorbim liberi, aşa după cum ne este felul!
M-am amuzat, desigur. Personal, încă nu mă pronunţ dacă e bine sau rău. Dar, am constatat că cel puţin în barul din Reşiţa, Trump le-a dat unor băieţi mai mult curaj să se exprime pe ei înşişi, cu vorbele lor de acasă! Şi să se pronunţe deschis împotriva multinaţionalelor care, zice şi Trump, controlează lumea. Rămâne de văzut dacă se vor contamina şi alţii. Şi dacă ne alegem cu ceva din asta.