Staţiunea Băile Herculane arată mai bine decât arăta în urmă cu un an, doi. Nu o spunem noi, o spun turiştii, care, deşi s-a lăsat frigul, sunt în număr destul de mare în staţiune, pot fi văzuţi pe la hoteluri, la tratament, ori plimbându-se gură-cască prin oraş, cu ochii le vestitele clădiri baroce din secolul XIX. Nu este o schimbare radicală, însă, unele vechi hoteluri sau băi, pe care în urmă cu ceva timp creaştea vegetaţia, se află în renovare. La unele chiar se lucrează, altele sunt protejate cu plase, cel puţin nu arată ca nişte ruine părăsite.
Primarul oraşului Băile Herculane, Cristian Miclău, spune că, în parte, schimbarea sensibilă a imaginii oraşului se datorează administraţiei publice, care mai asfaltează, mai pune borduri, dar şi iniţiativei private, fiindcă proprietarii clădirilor istorice au început lucrări de renovare. Cum e cazul la Hotelurile Traian şi Decebal, cum este Cazinoul din Parcul Central.
Nu se poate iniţia niciun proiect pentru reabiltarea Băilor Imperiale Neptun
„Da, câteva clădiri au intrat în reabilitare. Dar, toată Piaţa Hercules, unde se află statuia lui Hercules, nu mai este domeniu public, e cam privat totul. Noi, de exemplu, mai avem Băile Neptun. Acolo este o problemă foarte mare, pentru că, dacă mai stăm mult cu ele aşa, riscăm să se prăbuşească. Clădirea aceea impunătoare am obţinut-o în urma unui schimb care s-a făcut în vechiul mandat şi ne-am trezit cu clădirea. Dar, e foarte, foarte greu, că nu avem terenul. Neavând terenul, nu putem să o prindem pe niciun proiect european”, ne-a spus primarul Miclău, îngrijorat de soarta Băilor Neptun, cunoscute şi sub numele de Băile Imperiale.
Bugetul oraşului Băile Herulane este în jur de 12 milioane de lei pe an, din care numai 10 la sută rămân pentru invetiţii, 90 la sută fiind cheltuieli curente de funcţionare.
„Avem bani puţini şi probleme multe. Din această cauză nici nu ne-am gândit încă ce spectacole o să contractăm pentru sărbătorile de iarnă, a mai spus Cristian Miclău.