În şedinţa Consiliului Judeţean Caraş-Severin, din această săptămână, consilierul judeţean PNL Daniel Surdu a făcut o interpelare la adresa conduceii instituţiei, în care acuza conducerea că aruncă banii pe telefoanele şi pe abonamentele care sunt acordate preşedintelui, vicepreşedintelui şi consilierilor, aceasta, în condiţiile în care grupul PNL, alcătuit din 13 consilieri, a refuzat aceste telefoane şi abonamente. Daniel Surdu a arătat că se cheltuiesc 14 mii de euro pe an (peste 62 de mii de lei) pentru ca aleşii judeţului să vorbească gratuit la telefon.
Există o tradiţie cu abonamentele gratuite
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, într-o declaraţie de presă, a spus că afirmaţiile lui Daniel Surdu sunt „uşor populiste”, pentru că nu din aceste abonamente se fac economii şi, nici într-un caz, nu se pot amenaja drumuri judeţene cu aceşti bani. Hurduzeu a mai specificat faptul că aceste abonamente gratuite pentru consilieri se dau conform unei tradiţii, moştenite de la anterioarele mandate de Consiliu Judeţean.
Daniel Surdu, a afirmat în plenul şedinţei:
„Noi, grupul PNL, am refuzat telefoanele şi abonamentele la telefoane mobile penru a se face ceva bine cu banii respectivi. Nu le-am refuzat pur şi simplu, că mi s-a năzărit mie ceva! (...) Cinci mii două sute cinci lei (5.205 lei), cât costă abonamentele lunare ale consilierilor judeţeni şi conducerii Consiliului Judeţean, care, pe o durată de un an, sunt aproape 600 de milioane de lei (lei vechi), bani care puteau fi întrebuinţaţi la altceva. De aceea ne-am opus, grupul PNL, la vremea respectivă”.
Daniel Surdu a dorit să ştie ce s-a făcut cu economiile rezultate din faptul că grupul PNL a refuzat telefoanele şi abonamentele. Dar, a aflat că abonamentele se plătesc în continuare.
Conducătorii Consiliului Judeţean vorbesc „gratuit” de 60 de euro pe lună. Consilierii, de numai 28 de euro
Conform raportului prezentat de Direcţia Economică a judeţului şi citit de către consilierul Daniel Surdu, la Consiliul Judeeţan Caraş-Severin sunt 28 de abonamente de 28 de euro pe lună, fără TVA, şi 3 abonamente de 60 de euro pe lună, fără TVA. În total, se adună 1156 de euro, cu TVA (căci se plăteşte TVA), care înseamnă, la cursul de 4,5 lei pe euro, 5205 lei pe lună. Într-un an se plătesc abonamente în valoare de peste 62.000 de lei.
Silviu Hurduzeu: „Nu pot întrerupe abonamentele! Să dea în scris!”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a precizat că declaraţiile PNL-iştilor sunt populiste şi, mai mult, unii liberali, care au fost consilieri judeţeni şi în legislatura trecută, au moştenit abonamentele şi le folosesc.
„Contractul este făcut de mai mult timp, nu este de acum, iar în prima şediţnă a Consiliului Judeţean, consilierii judeţeni PNL au spus că ei nu doresc telefoane. Telefoanele sunt gratuite. Dar, unii dintre colegii liberali au în continuare abonamente. Ei le folosesc. Abonamentele sunt la ei. În momentul în care nu-şi mai doresc, ar trebui să ne facă o hârtie: subsemnatul Ionescu Ion nu mai doresc acest abonament. În şedinţa aceea de consiliu judeţean ei au spus că refuză. Dar, în acest moment, nu există nicio hârtie. Eu nu pot întrerupe abonamentul cuiva pe o declaraţie!”
„Nu se pot face drumuri cu economiile de pe telefoanele consilierilor”
„Lăsând la o parte acest lucru, mi se pare o chestioune uşor populistă, pentru că nu în asta stă bugetul Consiliului Judeţean. De altfel, toate consiliile locale şi Consiliul Judeţean, până la această legislatură, toţi consilierii au avut abonamente. Nu sunt abonamente extraordinar de mari. Am preluat o stare de fapt, am continuat-o, marile economii nu de aici se fac. Iar, cea ce se spunea în şedinţă, cu extraordinarele economii care s-ar face,... Auzeam că în cadrul comisiilor de specialitate s-a spus că pot fi făcute drumuri pe economiile care se fac prin renunţarea la abonamentele de telefonie. Vreau să vă spun că e departe de acest lucru! Drumurile judeţene nu se fac prin renunţarea la abonamentele de telefonie mobilă, oricât ar fi valoarea unui abonament!”, a precizat Silviu Hurduzeu