Sfârșitul de an nu pare unul fericit pentru Primăria Municipiului Reșița. Cu toate eforturile primarului Ioan Popa de a opri risipa la sursă și de a plăti datoriile restante, probleme nu sunt nici pe departe rezolvate. O recunoaște chiar edilul-șef care ne-a mărturisit: „Din datoria de 9 milioane de lei pe care am găsit-o la preluarea mandatului, am reușit în șase luni să achităm jumătate, numai că, în loc să ne bucurăm, iată că altele și altele vin din urmă. Nu din vina noastră, ci a celor care au condus Reșița până acum“.
Popa se referea la o adresă venită de la un executor judecătoresc, prin care primăria este înștiințată că: „S-a dispus înființarea popririi asupra conturilor deschise la Serviciul Fiscal Municipal Reșița până la concurența sumei de 1.563.891,14 lei“. Creditoarea este SZD Electro SRL, o firmă din Cluj Napoca, ajunsă în reorganizare judiciară.
În fapt, debitoarelor Consiliul Local și Municipiul Reșița, prin primar, le-a fost comunicată în data de 27 mai 2016 somația de plată a sumei respective. Debitele urmau să fie plătite în termen de șase luni și sub condiția dovedirii lipsei de fonduri necesare plății acestei datorii. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, SZD Electro SRL a solicitat executorului judecătoresc continuarea executării silite, atât mobiliară, cât și imobiliară, dar și prin poprire pe conturi.
Cine este SZD Electro SRL Cluj Napoca? O spune primarul Reșiței: „Primăria a încheiat, la sfârșitul mandatului lui Liviu Spătaru, un contract în participațiune cu această firmă care a schimbat corpurile de iluminat public, aducând becuri cu vapori de sodiu. Un contract prin care se garanta o economie de energie electrică de aproximativ 30%, față de vechiul sistem. Practic, primăria plătea ratele pe echipamentul electric care la final ne rămânea nouă. După doi ani din mandatul primarului Stepanescu, nu s-au mai plătit ratele. Așa s-a ajuns ca la debitul principal, de 899.345 de lei, să se adauge penalitățile contractuale de întârziere, de peste 610.000 de lei“.
Popa este de părere că în situația dată, cineva va trebui să plătească penalitățile ce depășesc jumătate de milion de lei, iar acel cineva ar trebui să fie cel care a luat decizia să nu se mai plătească ratele contractuale.
Șansele ca primăria să scape de executarea silită sunt, practic, nule. Părțile s-au judecat la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, apoi la Curtea de Apel București și peste tot primăria a pierdut. Ultima cale de atac este la Înalta Curte de Casație și Justiție
„Nu vreau să mă plâng, să mă scuz pentru anumite lucruri, dar este bine ca reșițeni să cunoască astfel de fapte și să înțeleagă că ele nu au nicio legătură cu activitatea noastră“, mai spune primarul Popa.