Menu

Articol

Dilemă hamletiană în Consiliul Județean: ori cămine pentru bătrâni, ori drumuri modernizate

Vicepreședintele Ionuț Popovici, președintele Silviu Hurduzeu și secretarul Darian Ciobanu

Sărăcia a devenit cuvântul de ordine pentru foarte mulți locuitori ai Caraș-Severinului, cândva un județ prosper și recunoscut pentru puterea lui economică. Mai mult de atât, politicenii au ajuns să se certe între ei, fiecare susținând cu argumente pro și comtra necesitatea menținerii în funcțiune a unor instituții de protecție socială, așa cum sunt căminele de bătrâni care au apărut în urma închiderii unor spitale din județ în Guvernarea lui Emil Boc.

Cazul cel mai relevant este cel al căminului din Anina. Unul despre care mereu se spune că se închide din lipsă de fonduri. Banii vin de la primăria locală, care îl administrează, dar care nu mai poate susține cheltuielile cu personalul și pacienții. În această situație disperată, primarul Gheorghe Românu a cerut în repetate rânduri ca acest cămin de bătrîni să fie trecut în subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin. Simplu, dacă ar fi bani. Cel puțin așa susține conducerea județului.

Președintele CJ, Silviu Hurduzeu spune că înțelege supărarea primarului Românu, doar că lucrurile nu sunt atât de simple. Dacă ar menține un astfel de cămin de bătrâni la Anina, cu siguranță că și alte primării ar vrea același lucru și nu este posibil. Și dă exemplul Bocșei, oraș în care spitalul a fost transformat într-un centru de asistență socială. „Oferta noastră a fost să preluăm pe pacienții de acolo, prin cele trei cămine pe care Consiliul județean le are în subordine. Ne vom mai întâlni cu primarul Aninei și va trebui să găsim o soluție. Ori ne propunem și alocăm fonduri pentru a avea cămine pentru persoane vârstnice în fiecare localitate, ori discutăm despre investiții în Caraș-Severin. Nu se poate să avem astfel de cămine în fiecare localitate și să vorbim despre reparații și modernizări de drumuri județene. Repet, există posibilitatea de a prelua beneficiarii de la Anina, nu rămân pe drumuri. Problema se pune de a exista sau nu la Anina un cămin cu toate cheltuielile care decurg de acolo“.

Soluția ce se întrezărește, pare doar una de avarie, pe care primarul Gheorghe Românu nu o agreează, deoarece prin închiderea căminului pentru persoane vârstnice se pierd peste 20 de locuri de muncă ceea ce, să recunoaștem, devine o povară și mai grea pentru un oraș precum Anina.

Căminul pentru persoane vârstnice de la Anina a fost înființat în momentul desființării spitalului. Primăria locală și-a asumat obligația de a suporta toate cheltuielile, însă fondurile de la Guvern au fost asigurate doar până anul trecut. În 2016, căminul s-a aflat de mai multe ori în situația de a fi închis, primăria nereușind să-l susțină financiar.  

Powered by Jasper Roberts - Blog