Menu

Articol

Sorin Grindeanu nu este singurul gugulan care a ajuns să conducă un guvern!

După desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcţia de prim-ministru al ţării, în zona gugulanilor au apărut voci care sugerează mutarea capitalei județului Caraș-Severin de la Reșița la Caransebeș, ținând seama de faptul că premierul s-a născut, a copilărit și a studiat în orașul Caransebeș.

Alte argumente în sprijinul afirmațiilor din ultimele zile se referă și la faptul că președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, domiciliază în Caransebeș, ca și alți directori de deconcentrate din județ, că șefii de partide, Ion Mocioalcă – PSD, şi Marcel Vela PNL, plus Ion Tabugan – PMP și Valeria Schelean-Șomflean – PNL, au adresa din buletin în aceeași arie geografică, ca să nu mai vorbim de faptul că municipiul Caransebeș este situat la intersecția a două importante drumuri naționale, unul care unește Banatul de Transilvania, iar un altul care leagă vestul de sudul țării.

Ceea ce nu știu mulți este poate faptul că Sorin Grindeanu nu este singurul gugulan care a ajuns într-o funcție atât de importantă în stat. Cu mult timp în urmă, Patriarhul României, Miron Cristea, a condus guvernul între 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, o perioadă grea, înainte de război.

Născut în 1868 la Toplița, județul Harghita, Miron Cristea, pe numele de botez Ilie, a fost ales, la 21 noiembrie/3 decembrie 1909, episcop al Caransebeșului, până în 1919, după care, la 4 februarie 1925 devenea primul patriarh din istoria Bisericii Ortodoxe Române, după ce aceasta a fost ridicată la rangul de Patriarhie.

În urma renunțării la tron a regelui Carol, Statutul Casei Regale a fost modificat, în ianuarie 1926, princepele Mihai era proclamat moștenitorul tronului și s-a constituit o Regență – compusă din principele Nicolae, Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, și patriarhul Miron Cristea.

Carol al II-lea l-a desemnat președinte al Consiliului de Miniștri în 10 februarie 1938, o funcție, după cum susțin istoricii, mai mult simbolică, căci regele avea să-şi instaureze regimul autoritar şi să îşi aroge atribuţii executive şi legislative sporite, în defavoarea celorlalte instituţii ale statului. Din Consiliul de miniştri făceau parte numai apropiaţi ai regelui şi susţinători ai noului regim. Patriarhul Miron Cristea a murit în 6 martie 1939, la vârsta de 71 de ani, în Franţa. (Foto: opiniatimisoarei.ro)

Powered by Jasper Roberts - Blog