Începând cu anul 2017, intră în vigoare taxa de depozitare a deșeurilor municipale. La prima vedere, avem de a face cu o taxă care se adaugă la toate celelalte ce sunt suportate din buzunarul cetățeanului, însă specialiștii susțin că aceasta nu face decât să ne alinieze la cerințele în domeniu ale Uniunii Europene.
În raportul prezentat astăzi de Comisariatul Gărzii de Mediu Caraș-Severin în Colegiul Prefectural, se arată că: „Scopul taxei de depozitare nu este acela de a împovăra cetățeanul cu o taxă în plus, ci de a-l responsabiliza și a-l face parte dintr-un sistem în care refolosirea și reciclarea deșeurilor pe care acesta le produce sunt prioritare. În Uniunea Europeană cetățeanul plătește cât gunoi produce: produce puțin – plătește puțin, produce mult – plătește mult. La noi, cetățeanul produce cât gunoi vrea și plătește pentru el puțin sau, în majoritatea cazurilor, deloc“.
Comisarul șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Gheorghe Muntean, spunea că, în condițiile în care va fi plătită de administratorul depozitului de deșeuri, o astfel de taxă „se va duce în cascadă, cum este și normal, către operatorul de salubritate, către bugetul primăriei și, firește, către cetățean“.
În opinia comisarului șef, scopul taxei nu este de a aduce bani la buget, ci de a încuraja cetățenii să colecteze selectiv și să scadă cantitățile de deșeuri pe care le produce.
Ciudat, adoptată prin lege o asemenea taxă are toate premisele să fie amânată din nou, întrucât nicio primărie din țară nu a prevăzut în bugetul pe 2017, aprobat deja, capitole pentru acoperirea acestei taxe.