Până acum, cu referire la scandalul „Ordonanţelor Iordache”, am încercat să privesc şi în stânga şi în dreapta, să interpretez lucrurile echilibrat, să argumentez folosindu-mă de părerile unor experţi, specialişti, analişti, magistraţi sau politicieni. Există lideri de opinie pe care trebuie să-i asculţi, pentru că au abilitatea de a interpreta lucrurile. Am vorbit şi despre emoţii, pentru că, de multe ori, poporul reacţionează emoţional, pe baza unor informaţii, declaraţii fierbinţi, care pot fi şi manipulatoare.
În această dimineaţă, am decis să las emoţiile deoparte şi să deschid Monitorul Oficial. Să văd cu ochii mei şi să înţeleg. Să nu fiu ca aceia care se lasă purtaţi de val fără să ştie pentru ce. Şi mă refer la Monitorul Oficial, partea I, nr. 92, din 1 februarie 2017, în care a fost publicată Ordonanta de urgenta nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Comparând „Ordonanţa Iordache” cu, să-i zicem, „Legea veche”, respectiv Codul Penal valabil din 2009.
Iată ce scrie în „Legea veche” - Codul Penal din 2009:
Art. 297 Abuzul in serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Interpretare simplificată: Abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Ce scrie în „Ordonanţa Iordache”:
Art. 297.
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Interpretare simplificată: Abuzul în serviciu se pedepseşte numai dacă funcţionarul public a cauzat o pagubă mai mare de 200.000 de lei. Abuzul în serviciu, indiferent de gravitatea abuzului, NU determină interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.
„Legea veche” - Codul Penal din 2009:
Art. 298 Neglijenţa în serviciu
Încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Interpretare simplificată: Neglijenţa în serviciu care cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Ce scrie în „Ordonanţa Iordache”:
4. Articolul 298 se abrogă.
Interpretare simplificată: Neglijenţa în serviciu, indiferent de gravitatea consecinţelor, NU se pedepseşte.
Prin urmare, citind cu ochii noştri ce scrie negru pe alb, îi întreb pe români, pe cei din stradă, pe cei care nu sunt de acord cu strada, pe PSD-işti, pe liberali, USR-işti, corporatişti sau sindicalişti: VI SE PARE NORMAL?!”