Ziua de duminică, 12 februarie, a treia zi a Festivalului reşiţean, „Scena ca o stradă”, a fost dedicată lansării şi prezentărilor cărţilor lui Matei Vişniec, oaspete de onoare al festivalului, precum şi spectacolelor prezentate de Teatrul de Nord Satu Mare, cu „Autobahn” („Autostradă”), şi de Compania Telluris Associati, din Pontedera, Toscana (Italia), cu „Iluzionistul”.
„Autobahn”, de Neil LaBute, regia artistică Laura Moldovan, scenografia, Cristian Gătina, i-a adus pe scenă pe actorii Ioana Cheregi şi Andrei Stan, care s-au dovedit expresivi creatori de personaje, interpretând rolurile unor cupluri, care trăiesc diferite scene dramatice în interiorul unui automobil. Zeul automobil, în care, conform replicii unuia dintre personaje, omenirea şi-ar petrece 70, 80, poate, peste 90 la sută din viaţă! Desigur, este vorba despre o hiperbolă sau o previziune, conform căreia viaţa de cuplu s-ar muta în maşină. Dincolo de această observaţie, secvenţele pe care femeia şi bărbatul, soţ-soţie, iubit-iubită, şi le petrec în în automobil sunt încărcate de tensiune, de dramatism, de tristă comedie. Foarte buni, atât Ioana Cheregi, cât şi Andrei Stan, cu monologuri „albe” sau nervoase, cu mimică expresivă, cu tăceri întrerupte de intervenţii vulcanice. Interesantă şi viziunea regizorală, în care scenele domestic-dramatice sunt întrerupte de „accidente” coregrafice, care contribuie la dinamizarea spectacolului.
Iluzionistul
Al doilea spectacol al serii de ieri, „Iluzionistul”, adaptare după „Teatrul descompus sau Omul-pubelă”, de Matei Vişniec, regia artistică Letteria Giuffrè Pagano, a fost un monolog al actorului Tazio Torrini, cavalcade oratorice, intenţionat teatrale, în care ridicolul se amestecă cu spaima şi ameninţarea. Pe scenă, în interpretarea aceluiaşi actor, s-au succedat, iluzionistul (magicianul), superatletul, consultantul în spălarea pe creier, precum şi „povestitorul”, redat printr-o voce distorsionată, batjocoritoare, care povesteşte experimentele pe care le face „autoritatea publică” cu locuitorii unui oraş. De altfel, „povestitorul” se confundă, la un moment dat, cu „autoritatea” difuză şi ameninţătoare. Din păcate, spectatorii au fost nevoiţi să se mulţumească cu expresivitatea dramatică a actorului Tazio Torrini, eventual cu frânturile de italiană pe care au reuşit să le înţeleagă, din cauză că textul în limba română, proiectat pe fundal, a fost ilizibil.
Program, luni, 13 februarie
Astăzi, de la ora 14,00, pe scena Palatului Cultural va fi prezentat spectacolul „Vise”, al Cercului de Teatru coordonat de Andrada Samoilă.
De la ora 18.00, va avea loc reprezentaţia Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte, cu spectacolul „Othello”, regia artistică Suran Shahverdyan, scenografia Mc Ranin şi Raluca Frăţiloiu, distribuţia: Liviu Cheloiu, Andrada Fuscas, Mircea Silaghi, Daniel Nuţă, Ela Ionescu, Camelia Pintilie, Radu Câmpean.
De la ora 20.30 - Teatrul UNTEATRU Bucureşti, prezintă spectacolul „Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt", de Matei Vişniec, regia artistică Cătălina Buzoianu, mişcare scenică Galea Bobeicu, sound-design Mihai Prejban şi Sorin Antonie. Distribuţia: Iolanada Covaci şi Marius Călugăriţa.