Menu

Articol

Mie-mi spui că scroafa zboară?! O poveste foarte simplă!

Teatrul „Regina Maria” din Oradea a urcat scroafa la cer, a dat cu omul de toţi pereţii, l-a terfelit, l-a îngropat, l-a înălţat, şi l-a făcut pe spectator să vadă! Păi, n-aţi văzut aşa ceva, dacă nu aţi fost la teatru!

Spectacolul „O poveste foarte simplă”, de Maria Lado, regia artistică Elvira Platon Rîmbu, a adus pe scena festivalului reşiţean o poveste de... grajd. Dar, ce miracole se pot petrece într-un grajd! Poate vă amintiţi şi dumneavoastră, dragi spectatori, măcar una. Dar, să lăsăm povestea biblică şi să ne întoarcem la „povestea foarte simplă”, prezentată aseară, cu oameni şi animale, într-un decor ca dintr-o piesă pentru copii, cu actori îmbrăcaţi în animale de curte, o scroafă, o vacă, un câine, un cocoş, un cal bătrân. Desigur, animalele vorbesc, au dileme, au sentimente şi personalitate. Pe parcurs, au apărut şi oamenii, un tânăr, o tânără, o iubire în fân, complicaţii, o sarcină, un tată aspru şi frustrat (tatăl fetei, ştie el de ce, ehei, ale tinereţii valuri şi iubiri neîmplinite!), o mamă muncită, supusă bărbatului şi nu prea, aspră, dar... blândă, un tată beţiv (tatăl băiatului), dacă vă puteţi imagina!

Nu vă puteţi imagina!...

Una peste alta, am asistat la un spectacol surprinzător, complex, emoţionant. Dacă aş fi francez, aş spune că a fost genial! Noi, românii, suntem mai ponderaţi cu superlativele, pentru că nu poţi şti când vine ziua, sau seara de teatru, cu vreo surpriză şi nu mai ai „gloanţe”. Şi te împinge nevoia să spui tâmpenia aia cu „mai genial”! Oricum, a fost un spectacol în care nu poţi să zici că a fost vreun personaj secundar. Toate au fost principale! Şi au fost zece. Nu ai cum să demonstrezi asta decât dacă revezi tot spectacolul, da capo al fine! Aşa că mă rezum la un exemplu. Imaginaţi-vă o scroafă. Grasă, pofticioasă, roză, naivă, ca să nu spun proastă. Îl iubeşte necondiţionat pe stăpân şi are nedumeriri, că e scroafă. Nu ştie ce sunt banii, ce-i ăla avort, nu ştie de ce unii oameni fac lucuri rele. Până la urmă, aşa proastă cum e, îşi pune nişte întrebări... existenţiale! Şi, tu, spectatorule, începi să o îndrăgeşti. Pe urmă, zbang!, vine stăpânul iubit şi... o înjunghie. Căci aşa păţesc scroafele şi asta fac oamenii.  Deci, ai putea spune că spectacolul s-a încheiat. Dar, nu! Vine şi partea a doua, în care scroafa e înger! Un înger de scroafă, o balerină care umblă pe poante, adică pe vârfuri. Are şi aripi, poate, desigur, să zboare, şi ştie multe. Căci e înger. Ştie despre avort, despre iubire, despre sacrificiu, despre răutăţile oamenilor. „Sunt puţini oameni în cer! Mai mult animale şi copii”, spune scroafa. Adică, balerina. Pe urmă, povestea de iubire dintre băiat şi fată, alte poveşti de iubire care vin din trecut şi îl bântuie pe tatăl cel aspru. Beţivul de nimic, care, şi el ajunge înger! Nu, nu şi iarăşi nu! Nu vă puteţi imagina câtă emoţie a fost în sală, câtă electricitate între scenă şi public. Păi, la final, unii ieşau plângând din sală, alţii râzând! Nu o mai lungesc, spun doar că spectacolul acesta „ne-a topit” şi ne-a umanizat!

Distribuţia: Anca Sigmirean, Şerban Borda, Adrian Locovei, Răzvan Vicoveanu, Lucia Rogoz, Alexandru Rusu, Eugen Neag, Alina Leonte, Mihaela Gherdan şi Ciprian Ciuciu.

„Alte trei surori”

Teatrul „I. D. Sîrbu” din Petroşani a prezentat aseară spectacolul „Alte trei surori” (variaţiuni după Cehov) de José Sanchis Sinisterra, regia artistică, Antonela Cornici. Un spectacol foarte bun, cu un Cehov în cheie modernă, în care amintirile reprezintă substanţa principlă a poveştii, cele trei surori cehoviene retrăindu-şi vieţile risipite, cu intensitate şi dramatism. Astfel, personajele devin autori şi regizori ai unor scene din propria lor viaţă, din care nu pot schimba nimic. Aceasta este drama cu amintirile, sunt o substanţă inefabilă la care mai poţi umbla pe la nuanaţe, dar deznodământul nu mai poate fi schimbat. Ce s-a risipit, risipit rămâne! Un spectacol bun, dinamic, cu scene coregrafice remarcabile.

Distribuţia: Irina Bodea Radu, Simona Codreanu, Corina Vişinescu, Adelin Ilie.

Programul de astăzi, joi, 16 februarie

ora 11.00  „Ziua Internaţională a Cititului Împreună”, eveniment realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraş-Severin.

Spectacol: LUMEA POVEŞTILOR - Teatrul de Vest Reşiţa

ora 18.00  TEATRUL MUNICIPAL BAIA MARE
Spectacol: MÂNĂ MOARTĂ, de Patrick Marber
Regia artistică: Victor Olăhuţ
Distribuţia: Mircea Gligor, Dragoş Călin, Dan Cordea, Raul Hotcaş,
Eduard Trifa, Ioan Costin,
ora 20.30  COMPANIA DE TEATRU ARTX ORADEA
Spectacol: BITTERNESS, după un text de Martin McDonagh
Regia artistică: Denisa Vlad
Distribuţia: Denisa Vlad, Corina Cernea, Răzvan Vicoveanu, Andrei Sabău

(fotografii realizate de Mihai Panaitescu)

Powered by Jasper Roberts - Blog