Menu

Articol

Colectarea selectivă a gunoaielor în politica românească

Autor: 

Comuna Ezeriş este una dintre primele unităţi administrativ-teritoriale din judeţ care a implementat colectarea selectivă a deşeurilor. Astăzi, Primăria Ezeriş are contract cu un operator care ridică gunoiul menajer şi un alt contract cu un alt operator, pentru sticlă, plastic şi carton, care se colectează separat în containere speciale amplasate în Soceni şi Ezeriş. Pentru ca nimeni să nu vină să-i facă "mizerii", primarul Ioan Rusu a hotărît confecţionarea unor cuburi metalice cu plasă, multe, care sînt amplasate la orice colţ de stradă şi în care se colectează pet-urile.

Şi, totuşi...

Vineri, Primăria Ezeriş a fost înştiinţată că s-a mărit tariful la gunoi cu 40 lei pe tonă, plus TVA, la care se adaugă 80 lei pe tonă plus TVA, taxa de mediu care nu a fost amînată de Guvernul Grindeanu. O taxă menită să selecteze gunoiul neselectat. Dar dacă el este selectat? Ca la Soceni, de exemplu, de ce nu primeşte Primăria 80 lei pe tonă? Plus TVA!? Aşa se face că gunoiul se scumpeşte cu 2 lei/persoană, adică la 6 lei! Într-o familie cu cinci persoane, gunoiul la Soceni va costa 30 lei pe lună sau 360 lei pe an, uneori mai mult decît impozitul pe casă!

Ioan Rusu nu vorbeşte răspicat şi cu subiect şi predicat prima oară. Şi o spune, încă o dată, că din cauza tergiversărilor în punerea în funcţiune a deponeului de la Lupac, Ezerişul se află în această situaţie nedorită! "Da, şi-au bătut joc şi de bani şi de noi, iar domnul Naidan este principalul vinovat care recunoaşte că a greşit. Păi dacă a greşit, să plece, domnule!", spune Ioan Rusu. Întîmplător, sau nu, după aceste "recomandări" dure Primăria Ezeriş a primit o serie de controale pe linie de urbanism! "Cutare şi-a făcut un gard nou. Are autorizaţie de construcţie?".

Sigur, legea e lege şi trebuie respectată! Dacă pentru un gard nou ai nevoie de o grămadă de hîrtii, că mai bine te laşi!, pentru întîrzierea cu ani de zile a unor proiecte ce ar trebui să se întîmple? Consiliul Judeţean a primit în plic de la Ministerul Mediului proiectul deponeului ecologic, iar arhitectul judeţului, Victor Naidan, nu ar fi putut îndrepta "înţelepciunile" ministerului, nici dacă ar fi Harry Potter!

La deponeul al cărui proprietar este Consiliul Județean Caraș-Severin, depozitarea unei tone de deșeuri va costa 174 de lei plusTVA, la care se va adăuga și “suprataxa” de 80 de lei care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Credem că redevența inițială stabilită de către Consiliul Județean de la care s-a pornit licitația pentru selectarea operatorului a fost prea mare. La alte deponee din țară – deponee ecologice – costurile de depunere sînt semnificativ mai mici. Sigur, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuţ Popovici, a precizat că: „Suma pe tona de deşeuri este fixată în funcţie de plata redevenţei, iar redevenţa a fost fixată de către comisia de specialitate în funcţie de totalitatea banilor investiţi în acest proiect. Repet, dacă deşeurile sînt selectate, suma scade la aproape jumătate“. Păi, să scadă şi în cazul Ezerişului!

Şi ar mai fi ceva: proiecte greşite, aplicarea discreţionară a legii, suprataxe. Nimic pentru binele public, totul pentru "candoarea" politică autohtonă! O colectare selectivă a politicienilor români s-ar impune cu prioritate. 80 lei/tonă! În viu!

Powered by Jasper Roberts - Blog