Primăriile din Caraş-Severin au intrat în alertă, la începutul acestei săptămâni, din cauza anunţului că operatorul de transport al deşeurilor, SC Green Ecobauer, a intrat în insolvenţă şi ar putea să-şi înceteze activitatea, lăsând localităţile judeţului înecate în gunoaie. În aceste condiţii, primăria Reşiţa, de exemplu, era pregătită să convoace Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a găsi o soluţie.
Astăzi, preşedintele Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Intercom Deşeuuri Caraş-Severin (ADI), Daniel Borduz, ne-a declarat că pericolul a trecut, deoarece administratorul judiciar a confirmat că va prelua coordonarea activităţii de transport a deşeurilor, după ce va analiza dosarul de insolvenţă al SC Green Ecobauer. Până atunci, administratorul judiciar, SCP Miriana Mircov din Timişoara, a dispus ca SC Green Ecobauer, condusă de directorul Constantin Brabete, să-şi continue activitatea ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.
Precizăm că ADI Caraş-Severin este societatea din subordinea Consiliului Judeţan Caraş-Severin, care se ocupă de gestionarea deşeurilor din judeţ, pentru aceasta angajând contracte cu operatori specializaţi.
Daniel Borduz a spus: „Am primit răspuns de la administratorul judiciar. Nu e prima societate care intră în insolvenţă. Activitatea se va desfăşura normal şi deşeurile vor fi transportate în continuare la Vulcan, pentru că deocamdată nu avem nicio haldină funcţională care să corespundă cerinţelor europene de mediu. După cum ştiţi, până la sfârşitul anului trebuie să fie finalizată haldina de la Lupac, care va prelua toate deşeurile din Caraş-Severin.
În ceea ce priveşte situaţia Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Lupac, Victor Naidan, managerul de proiect a declarat: „Sunt în derulare lucrările de construcție efectivă a amplasamentului. S-a definitivat structura de rezistență a halelor şi se montează utilajele ce vor asigura procesul tehnologic”.
Victor Naidan a mai spus că sunt unele întârzieri faţă de etapele prevăzute în proiect, însă estimează că lucrările se vor încheia la timp.
Derulat pe o perioadă de 44 de luni, până la 31 octombrie 2015, proiectul urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană. Dincolo de construirea Centrului de management integrat al deşeurilor, proiectul mai prevede construirea a trei staţii de transfer la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu și închiderea a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin. Mai sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Proiectul are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).