La punctul „Diverse”, ultimul aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Caransebeş de marţi, 28 martie, Georgel Ilcu, cel a cărui soţie a decedat în data de 20 februarie a.c. la Spitalul Municipal de Urgenţă, a ţinut să facă publică notificarea adresată acestui for, în care a tunat şi a fulgerat împotriva „medicilor criminali” care, conform spuselor sale, fac ca „la Caransebeş să moară oameni cu zile”. El a cerut ca, în cinci zile, să i se comunice măsurile pe care Consiliul Local le va lua împotriva celor patru medici de la Secţiile Urgenţe şi Chirurgie şi împotriva unui medic anestezist, care, în viziunea sa, se fac vinovaţi de moartea Marianei Ilcu, internată în 18 februarie şi decedată două zile mai târziu.
Medicii vinovaţi să fie îndepărtaţi!
Georgel Ilcu a adăugat că, la solicitarea sa, nu i s-au comunicat date legate de decesul soţiei, iar Comisia de Etică şi de Disciplină a spitalului nu s-a întrunit. În faţa acestor refuzuri, a hotărât să facă respectiva notificare, pentru instituirea sechestrului asigurator asupra fondurilor Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, până la suma pentru care s-a constituit partea civilă vătămată, şi să-i îndepărteze din serviciul de gardă al spitalului, precum şi din secţiile ATI, Urgenţe şi Chirurgie, pe cei patru medici, ceea ce, a spus el, nu însemnă să le fie luat dreptul de a profesa.
Acest consiliu este părtaş!
„Soţia mea a fost omorâtă în spital, în condiţiile în care unui om aflat în stop cardiac i s-a făcut laparoscopie fără să fie defibrilat. Dacă dumneavoastră consideraţi că acest lucru este normal, înseamnă că sunteţi nişte ticăloşi. Acest consiliu este părtaş la acelaşi lucru”, a spus Georgel Ilcu.
El a solicitat ca, în termen de cinci zile, Consiliul Local să se sesizeze şi să cerceteze disciplinar medicii pentru întocmirea în fals a Foii de observaţie a pacientei decedate Ilcu Mariana, pentru fals intelectual şi fals sub semnătură privată, pentru motive pe care le va dezvolta la momentul întrunirii comisiei de cercetare; specialităţile medicilor, aşa cum sunt înscrise în actul de liberă practică; să i se comunice şi să fie notificaţi asiguratorii de asigurare de răspundere civilă profesională a personalului medical, încheiate de medici; să i se comunice şi să fie notificat asiguratorul de asigurare de furnizor de servicii medicale, dispozitive medicale şi medicamente (asigurarea de malpraxis) a unităţii spitaliceşti publice municipale Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, respectiv asigurarea de malpraxis încheiată pentru furnizor, precum şi poliţele individuale pentru medicii inculpaţi penal; să ia act că aceşti medici nu mai au dreptul de liberă practică, deoarece asigurările lor de malpraxis, din momentul deschiderii dosarului penal, nu mai sunt valabile; să i se comunice dacă Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş este autorizat pentru cercetări medicale pe subiecţi umani, sau de practici de vivisecţie umană.
Solicitantul a mai cerut ca legislativul local să ia act de această notificare, „pentru că este ultima oară când mă prezint în faţa dumneavoastră. De acum încolo, vor fi ordonanţele instanţei şi ale parchetului”, şi-a încheiat Georgel Ilcu pledoaria.
Primarul Felix Borcean: „Nu e de competenţa mea”
La toate acestea, primarul Felix Borcean a răspuns că e alături de Georgel Ilcu în ceea ce priveşte pierderea suferită, dar are nevoie de un răgaz pentru a-i răspunde, deoarece notificarea a primit-o în aceeaşi zi, respectiv marţi, 28 martie. În plus, edilul a ţinut să precizeze că nu e de competenţa sa să ia decizii în probleme medicale.
Un punct de vedere
Mai menţionăm că în ceea ce priveşte „istoricul personal”, partea vătămată, Georgel Ilcu, este cunoscut în oraş ca un om echilbrat, politicos şi raţional. Aceasta, însă, până la momentul în care a suferit pierderea soţiei, suferinţă după care, în opinia unor oameni implicaţi cu voie sau fără voie în tragica întâmplare, a devenit vindicativ, excesiv în limbaj şi în aprecieri. Astfel, el îl cataloghează pe unul din medicii care s-au ocupat de soţia sa drept „urmaş al doctorului SS Josef Mengele şi al doctorului SS Karl Brandt”. Aceste acuzaţii pot fi puse, însă, pe seama tulburării pricinuite de pierderea soţiei. Dar, relatarea sa, dacă este adevărată şi confirmată, are şi cel puţin o parte credibilă (şi pentru nespecialişti), care vine în sprijinul acuzaţiilor sale.
Pacientei i-a fost refuzat transferul la Timişoara
Astfel, Georgel Ilcu arată că, în prima fază, la secţia de Urgenţe a spitalului din Caransebeş, soţiei sale i s-a pus diagnosticul de amigdalită acută şi a primi tratament pentru această afecţiune. Deoarece starea de rău a soţiei s-a accentuat, a fost adusă din nou în spital, iar Georgel Ilcu a solicitat imperativ ca soţia sa să fie transferată la un spital din Timişoara, însă, transferul i-a fost refuzat pe motiv că „situaţia este sub control”. Apoi, după ce starea pacientei Mariana Ilcu s-a agravat, la o nouă solicitare de transfer la Timişoara, medicii din Caransebeş nu au fost de acord, pentru că „starea soţiei se degradează şi nu poate fi transferată”, povesteşte Georgel Ilcu.
Diagnostic?
Dincolo de toate aceste nereguli semnalate de Georgel Ilcu, acesta îi mai acuză pe medicii din Caransebeş că au intervenit chirurgical în mod „experimental” asupra soţiei, din moment ce nu aveau un diagnostic stabilit. De altfel, Georgel Ilcu susţine că diagnosticul nu a fost pus nici până în prezent, iar medicul legist, în loc să clarifice situaţia a distrus probele.
Situaţia este, evident, tragică, din moment ce a murit un om, fiind şi dramatică, având în vedere că în acest caz sunt implicaţi medici de prestigiu din spitalul de la Caransebeş. Punctul de vedere al lui Georgel Ilcu este că tocmai prestigiul acestor medici stă în calea aflării adevărului.
Precizăm că acest articol prezintă un punct de vedere într-un caz tragic. Nu vom relua subiectul până când nu aflăm şi punctul de vedere al medicilor implicaţi. Sau până când justiţia nu se va pronunţa.