Menu

Articol

Nelu Popa preşedinte?

Ştirea momentului, cel puţin la Reşiţa, dar şi la nivel de judeţ, este că primarul Reşiţei, Ioan Popa, va candida la şefia judeţeană a PNL. Contracandidatul său va fi nimeni altul decât actualul preşedinte al PNL Caraş-Severin, Ion Marcel Vela. Cu siguranţă, ambii candidaţi au calităţi, atât de politicieni, cât şi de administratori de oraş. Mai mult decât Popa, fostul primar al Caransebeşului, Vela, are şi o istorie, cu trei mandate de primar al municipiului Caransebeş, perioadă în care a fost privit drept cel mai gospodar primar din judeţ. În vremea mandatelor sale Caransebeşul a fost mereu prezentat în presă, dar şi printre oameni, fie ei de la Caransebeş sau de la Reşiţa, drept un exemplu de dezvoltare. Nu de puţine ori am auzit reşiţeni exprimându-se cam aşa: De ce la Caransebeş se poate şi la Reşiţa, nu!?

Conform declaraţiilor sale, Vela nici nu şi-a dorit să fie mai mult decât primar. Sigur, „mai mult decât”, e un fel de a spune, pentru că funcţia de primar al unui municipiu este una din cele mai importante, chiar dacă priveşti lucrurile din perspectivă naţională. Orice s-ar spune, un primar al oricărui oraş din România apare în ochii locuitorilor mai important, mai vizibil, mai activ, mai determinant pentru viaţa lor, decât un parlamentar, care se topeşte în masa sutelor de parlamentari. Doar preşedinţia Consiliului Judeţean asigură un prestigiu şi o notorietate echivalentă cu cea a unui primar de municipiu.  Problema lui Vela, însă, privită strict matematic, este că nu a reuşit să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin. După părerea mea, jocurile politice l-au obligat pe Vela să candideze la Consiliul Judeţean. Era nevoie de un primar de succes în fruntea listei, mai ales în contextul creşterii masive a simpatiei alegătorilor pentru PSD. Politica locală, însă, n-a funcţionat în favoarea lui Vela. A pierdut preşedinţia Consiliului Judeţean şi n-a ajuns decât... senator.

Cum spuneam, Vela are o istorie. În general, este o istorie în ascensiune. A fost viceprimar, primar, acum, este senator. În schimb, primarul Reşiţei, Ioan Popa, a apărut recent în politică. În politica ce contează. Inexistent ca politician până în anul 2015, a reuşit să câştige primăria Reşiţa, în ciuda faptului că Reşiţa era privită ca un fief al PSD-ului. Şi, de când e la Primărie, Popa a reuşit să câştige cam toate bătăliile, dovedind o putere şi ambiţie de taur. La prima vedere nu pare foarte abil, însă, în şahul politic a mutat mereu câştigător. Chiar dacă pentru a-şi atinge obiectivele a sacrificat piese, pioni, cai, ofiţeri. Şi, ceea ce părea imposbil, a reuşit să deschidă căi de colaborare cu social-democraţii. Un exemplu este colaborarea, declarată de ambele părţi, între Primărie şi Consiliul Judeţean, adică, cu social-democratul Silviu Hurduzeu. Alt exemplu, atragerea la conducerea Primăriei a pesedistului Gabriel Duruţ. Nu ştim cum văd liberalii aceste deschideri, dar pentru administraţie, cu siguranţă sunt utile.

Nu vreau să dau pronosticuri în această confruntare pentru preşedinţia PNL Caraş-Severin. Doar spun că, în această primăvară, Ioan Popa, primarul Reşiţei, are un cert avantaj: are prospeţime şi vine din urmă.

Powered by Jasper Roberts - Blog