Moment festiv, astăzi, la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, instituţie care a împlinit 25 de ani de la înfiinţare şi a marcat evenimentul pintr-o întâlnire a foştilor preşedinţi şi vicepreşedinţi, cu actuala conducere, cu foşti şi actuali colaboratori. Momentul a fost festiv, dar a avut şi caracter solemn, fiind patronat de către preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, cu binecuvântarea PSS Lucian, Episcopul Caransebeşului. La prezidiu a stat şi prefectul judeţului, Florenţa Albu, despre care Silviu Hurduzeu a remarcat că e prima şi singura femeie cu înalt rang de conducere al judeţului! În rest, bărbaţi peste tot!
Au fost prezenţi la întâlnire toţi cei cinci foşti preşedinţi ai Consiliului Judeţean Caraş-Severin: Gheorghe Pavel Bălan, Ilie Mustăcilă, Sorin Frunzăverde, Iosif Secăşan şi Romeo Dumitrescu. Au fost prezenţi şi vicepreşedinţii: Ioan Drăghicescu, Dumitru Tilică Pârvulescu, Horia Irimia, Ioan Vela, Iulian Georgevici, Ioan Ţundrea, Cristinel Daniel Ristache, Ile Iova, Mihai Bona, precum şi actualul vicepreşedinte, Ionuţ Popovici. Toţi preşedinţii şi vicepreşedinţii au primit plachete aniversare şi felicitări de la Hurduzeu şi de la Lucian. Şi mici atenţii. La fel şi cei doi secretari ai Consiliului Judeţean, fostul, Ion Imbrescu, şi actualul, Darian Ciobanu.
Drumuri proaste, corupţie, centralizare exceivă!
Împlinirea unui sfert de secol de la înfiinţarea Consiliului Judeţean din Caraş-Severin s-a nimerit, numai bine, în Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor, întâlnirea foştilor şi actualilor lideri şi adversari politici fiind aşezată sub semnul sărbătorii şi luminii pascale. Cu toate acestea, ca nişte politiciei autentici, foştii preşedinţi de Consiliu Judeţean nu au scăpat ocazia să arunce săgeţi, mai mult sau mai puţin otrăvite, unul spre celălalt. Gheorghe Pavel Bălan a reproşat Consiliului Judeţean Caraş-Severin că în judeţ, ca şi acum 25 de ani, drumurile judeţene sunt tot proaste, Ilie Mustăcilă a spus că, în această perioadă corupţia e mult mai mare ca în anii de pe vremea lui, când preşedintele de consiliu judeţean se mulţumea cu puţin: „Noi ne mulţumeam cu o răchie sau cu un purcel, acolo, nu ca primarii ăştia de azi!”, a spus Mustăcilă, sugerând că DNA-ul trebuie să-şi facă treaba cu mai multă eficienţă. Romeo Dumitrescu a fost foarte acid la adresa conducerii excesiv de centralizate a Bucureştiului, iar Sorin Frunzăverde l-a înţepat uşor pe Ilie Mustăcilă, pentru că are „aceeaşi privire asupra istoriei ca şi domnul Băsescu!”
Sorin Frunzăverde, un discurs moderat
Sorin Frunzăverde, care a dispărut de pe scena politică şi, în general, din spaţiul public, cam de un an, după condamanrea cu suspendare, deşi se putea presupune că, fiind unul dintre politicienii care au pierdut foarte mult, ar putea ţine un discurs vindicativ, un discurs în care să-şi mai bandajeze frustrările, a fost, totuşi, ponderat în cuvântare. Sorin Frunzăverde a arătat părţile bune ale activităţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin, subliniind ce s-a construit, ce s-a realizat, şi a mai spus că, după părerea sa, lucrurile merg spre bine, spre democraţie şi descentralizare. Mai încet decât spera, dar, merg spre bine!
Un discurs scurt şi festiv a ţinut fostul preşedinte Iosif Secăşan.
Caraş-Severin, sora mai mică, mai frumoasă!
La eveniment au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, şi preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca. Cei doi au spus cuvinte de laudă la adresa judeţului Caraş-Severin, mai cu seamă la adresa frumuseţilor sale naturale. De altfel, în acest context, după discursul preşedintelui Dobra, de la Timiş, preşedintele Silviu Hurduzeu a spus cu umor:
„Cele două judeţe, Timiş şi Caraş, sunt ca două surori. O soră mai mare, care a avut noroc în viaţă, şi o soră mai mică, mai frumoasă!”
La final au mai fost acordate diplome de recunoştinţă unor angajaţi care se află în serviciul Consiliului Judeţean Caraş-Severin de la începuturi, după care toţi participanţii au închinat un pahar de şampanie sub galeria cu portretele celor şase preşedinţi de Consiliu Judeţean din Caraş, portrete realizate de caricaturistul Ioan Popa Popas. În ciuda faptului că portretele sunt făcute de un celebru caricaturist, nu sunt groteşti, nu sunt haioase, dimpotrivă, parcă sunt mai frumoase decât modelele. Cu excepţia lui Ilie Mustăcilă, căruia Popas i-a făcut portretul ca în realitate.
Succese, dar şi nerealizări
Şi uite-aşa, trecură 25 de ani! Fără să ştim dacă au fost răi sau buni. În primă intenţie, manifestarea s-a dorit a sta sub semnul succeselor, cu această ocazie fiind tipărit şi un pliant cu titlul: „Caraş-Severin 25 administraţie şi performanţă”. Însă, tot cei care au administrat judeţul în aceşti 25 de ani au scos în evidenţă şi multe neajunsuri şi insuccese. Despre aceşti ani a vorbit, sintetic, la începutul manifestării, şi directorul Arhivelor Naţionale Caransebeş, Ovidiu Roşu.