Menu

Articol

Made in Românica!

Învăţătura bisericii ne arată cum să fim buni, răbdători şi înţelegători cu semenii noştri. Cum să ne ajutăm între noi şi cum să oferim şi altora din puţinul sau prea-plinul nostru, fără să cerem ceva în schimb ori să trâmbițăm fapta bună pe care am făcut-o, dând fuga la ziar, radio și televiziune pentru a afla toată lumea.

Zilele premergătoare Învierii Domnului ne-au arătat, de fapt, cât de creștini suntem. Cât de puțin ne pasă de aceste învățături ori de pildele Mântuitorului. Spre exemplu, comercianții din piețe și magazine și-au „umflat” dintr-o dată mușchii, făcând același lucru cu prețurile la carnea de miel, la cea de porc, la ouă și la vinul de casă. Ba, până și la pătrunjel, leuștean și salată verde au adăugat câțiva bănuți căci, deh, nu toată ziua este Paștele când, de voie, de nevoie omul plătește cât i se cere.Unii s-au mai îndurat, odată cu scurgerea timpului de teamă să nu rămână cu marfa nevândută, însă alții au preferat să vadă salata cum se veștejea pe tarabă. Cam la fel au stat lucrurile în supermarketuri cu deosebirea că păcăleala, să nu-i spun altfel, era cât se poate de „oficială”. Un preț avea mielul la raft, un altul la casă. Așa se întâmplă și de Crăciun ori de Anul Nou. E ceva de genul, Made in Românica sau, ca la noi la nimeni.

Sigur, acest tip de comerț cu japca ne caracterizează. Cei care îl practică nu se mulțumesc să câștige puțin peste cât au investit. Așa cum procedau comercianții din perioada interbelică ori din altă epoca a omenirii. Nu îi interesează dacă au în față un sărman sau un bogat. Pentru ei banii nu au miros. Poate așa se explică cum unii de pe la noi s-au îmbogățit în 27 de ani, cât alții, de prin alte țări, în trei-patru generații. Este adevărat,  cei pe care îi vedem în piață la tarabă nu știu cum arată un răsad de roșie, cum se ține sapa în mână sau e să stai aplecat toată ziua să smulgi buruienile din straturile cu legume. Dar asta este o altă problemă. Pe mine mă interesează problemele care țin de valorile umane, de învățăturile bisericii și, nu în ultimul rând, de educația primită în familie. Iar când nu există nici unele, nici altele, nu vom înțelege sensul cuvintelor rostite de care se face atâta caz în zilele de sărbătoare: să fim mai buni și mai înțelegători cu aproapele nostru. 

Powered by Jasper Roberts - Blog