Menu

Articol

Păzea, vine Globalul!

V-a plăcut matematica în gimnaziu? Sau măcar aritmetica în clasele primare? Dacă nu, atunci e cazul să vă puneți cu burta pe carte. Să vă (re)amintiți tabla adunării și înmulțiri, ba chiar să învățați cum se calculează un procent dintr-un număr. Guvernul ne vrea pe toți deștepți și harnici, indiferent de sex și vârstă ori de handicapul neuromotor pe care îl au unii dintre noi.

Începând cu 2018, se introduce impozitul pe gospodărie. Specialiștii spun că nu există niciunde în lume această noțiune care, în forma știută azi, pare mai degrabă pare o struțo-cămilă în variantă românească. În loc să simplifice lucrurile, guvernanții pare să le complice. Un fel de impozit pe venitul global care a mai funcționat cu ani în urmă, dar într-o formă mai evoluată în acest moment. Alţii vorbesc de bătaie de joc la adresa contribuabilului, cu depunerea declarației anuale de venit, cu înființarea a 35.000 de posturi de posturi de consultant fiscali, care vor fi un fel de medicii de familie, plătiți de stat, din banii colectați de la noi. După unii, care se pricep la așa ceva, acest impozit va genera birocrație și multă brambureală în finanțele mioritice. Mare lucru, la câte am îndurat până acum, ce mai contează un impozit de acest gen?

Impozitarea pe leafă nu se va mai face de către angajatori, angajații vor trebui să socotească lună de lună impozitele datorate statului pe care le vor plăti personal anul următor, până în luna mai, după ce vor completa și depune declarații de venit global pe gospodărie. Nervi, timp pierdut pe la ghișee, teamă să nu fi uitat sau greșit o virgulă, drumuri inutile la trezorării. Oamenii trebuie să pună bani de-o parte și pentru dobânda din contul de economii și consemnațiuni ori pe veniturile obținute din vânzarea roșiilor și a pătrunjelului la piață, dar și pentru cei 10 lei câștigați la loz în plic, pentru veniturile obținute din biletele câștigătoare la jocurile noroc, la pariuri, căci nu se știe niciodată ce vecini vigilenți avem pe lângă noi și ne dau în gât la Fisc.

Și mai e ceva. Acest sistem de impozitare are toate șansele să fie un adevărat bluf. În momentul în care se vor trezi cu bani mai mulți la chenzină, din instinct, contribuabilii vor cheltui mai mult și nu le vor mai sta gândul la venitul global pe gospodărie ce trebuie achitat în anul următor. Că așa e omul, în general, și românul, în special. Caz în care statul, cât se dă el de deștept, prin guvernarea care este, va rămâne cu buzele umflate și scaul gol.

Powered by Jasper Roberts - Blog