Menu

Articol

Deși sunt diabetici şi la regim alimentar, bătrânii asistaţi erau „îndopaţi” cu dulciuri

Auditul financiar efectuat de Camera de Conturi Caraș-Severin la Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița a constatat o seamă de abateri de la „legalitate și regularitate”, după cum se arată în raportul Curţii.

Raportul face referire la neînregistrarea în evidenţa contabilă a unor bunuri primite cu titlul gratuit, aşa zise bonusuri.  Este vorba de două bucăți notebook  și o imprimantă, model Epson CISS, care au fost livrate, fără să li se precizeze valoarea,  în stare de funcționare, de SC NCT Belarn International SRL Doman, drept bonus aferent achiziționării de tonere în perioada 1 ianuarie 2014 – 1 septembrie 2016. În procesul-verbal de predare-primire nu se specifică numele persoanei din partea Căminului pentru Persoane Vârstnice căreia i-au fost livrate produsele, ci apare doar o ștampilă și o semnătură. Practic, ele nu au fost recepționate la data livrării și nici nu s-a întocmit o notă de recepție mai târziu, nefiind înregistrate în evidența contabilă a instituției.

O altă neregulă viza modul de evidențiere în contabilitate a unor materiale și obiecte de inventar primite prin donație  de la Asociația Internațională Umanitară – Eastern Europe Aid Triumph des Herzens, din Elveția. Conform documentelor, valoarea donațiilor s-a ridicat, în 2016, la 23.710 euro. Raportul a consemnat că, în mod eronat bunurile materiale primite: lenjerie de pat, saltele, cearceafuri, pilote, perne, dar și saci de dormit, covoare, draperii, schiuri, icoane, oglinzi, lămpi electrice etc. au fost înregistrate în contabilitate și în gestiune ca materiale consumabile. Mai mult, înregistrările nu s-au făcut pe bucăți, ci pe numărul de cutii și saci primiți de la elvețieni. Ca atare, nu se știe care a fost numărul exact de bucăți pe fiecare produs primit cu titlul de donație, dar nici unde au ajuns o bună parte dintre ele.

Partea cea mai hazlie a raportului o reprezintă capitolul „Bunuri și servicii”, care  consemnează cantitatea însemnată de dulciuri consumată de personalul inernat  în cămin. În 2016 au fost achiziționate pachete de dulciuri de la SC KGM World Trading  SRL Reșița, în condițiile în care nu au fost prezentate documente justificative privind necesitatea și scopul achiziției. În nouă luni, au fost cumpărate pungi cu dulciuri în valoare de 63.137 de lei, în condițiile în care cei mai mulți pacienți ai căminului sunt diabetici sau trecuți la regim!

„Scăderea din gestiune a pachetelor de dulciuri s-a făcut prin înscrierea acestora în lista de alimente aferentă zilei, documente din care nu rezultă care a fost conținutul unui  pachet de dulciuri. Referitor la înscrierea acestor pachete de dulciuri în lista de alimente s-au constatat și alte nereguli, precum: înscrierea cu pixul a acestor pachete în listele de alimente, înscris care nu în toate cazurile a fost confirmat de gestionara magaziei de alimente, prin semnătură, au fost situații în care numărul pachetelor de dulciuri înscrise în listă a fost mai mare decât cel al persoanelor asistate”, se mai arată în acest raport.

Vom reveni asupra neregulilor și abaterilor identificate de Camera de Conturi la Căminul oentru Persoane Vârstince.

Powered by Jasper Roberts - Blog