Menu

Articol

Pe ce se toacă banii la Căminul pentru Persoane Vârstnice Reşiţa? Pe faianţă şi gresie!

Continuăm să prezentăm abaterile de la legalitate și regularitate identificate de Camera de Conturi Caraș-Severin în timpul auditului financiar  efectuat la Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița (C.P.V.). După ce am arătat cum s-au „topit”, în 2016, 63.000 de lei pe pungi cu dulciuri pentru bătrânii cu diabet ori trecuți pe regim alimentar, ne oprim de această dată la constatările referitoare la executarea unor lucrări de reparații, unde tarifele practicate de constructori au fost de aproape patru ori mai mari decât cele de pe piață. Cel puțin așa au constatat inspectorii financiari ai Camerei de conturi.

La C.P.V. Reșița au fost executate trei lucrări importante de amenajări și reparații, în sumă totală de 190.046 lei, fără ca ele să fi fost prevăzute în programul de investiții și nici aprobate de ordonatorul principal de credite, Consiliul Județean Caraș-Severin. Mai mult de atât, tarifele acceptate la plată au fost „umflate” nejustificat.

„La lucrarea de reparații rampe handicapați și amenajarea camere cămin, în valoare de 53.520 de lei, nu s-au regăsit în teren o serie de articole de deviz acceptate la plată, decontate și recepționate în valoare de 3.629 de lei. Valoarea exagerat de mare a manoperei pentru montarea unui mp de faianță, cu TVA și cote, de 130,88 de lei, comparativ cu manopera la mp de gresie, cu TVA și cote, care a fost de 53,96 de lei, potrivit aceleiași situații de plată, cu precizarea că pe piață valoarea manoperei la mp de faianță, cu TVA și cote, este de 37,20 lei”.

Echipa de audit a solicitat o ofertă de preţ de la altă firmă, iar în urma comparaţiei, a rezultat o diferență de 19.751 de lei, banii cu care bugetul Căminului a fost prejudiciat dintr-un condei.

La fel au stat lucrurile la obiectivul privind „Amenajare spaţii de fumat”, pentru care s-a băgat din nou mâna adânc în buzunar pentru a se plăti numai puțin de 37.850 de lei. Dar și aici prețurile au fost umflate, iar diferența dintre oferta prezentată de constructor și cea solicitată de echipa de audit de la o firmă neutră a fost de 10.636 de lei.  

Strigător la cer este și faptul că au existat și situații în care lucrările de proastă calitate au fost recepționate, fără respectarea clauzelor contractuale.  Așa a fost cazul lucrărilor de reparații și amenajare terasă și învelitoare. Ele au costat 53.486 de lei, iar după cinci luni de la recepție au apărut fisuri ale stratului hidroizolant și exfolierii vopselei hidroizolante pe aproape jumătate din suprafața respectivă. Ciudat este că, deși avea obligația să o facă, conducerea C.P.V. nu a înștiințat executantul asupra acestor deficiențe în vederea remedierii lor.

Camera de Conturi Caraș-Severin a stabilit un program măsuri pentru remedierea deficiențelor, recuperarea prejudiciilor constatate de la persoanele vinovate.

Powered by Jasper Roberts - Blog