Menu

Articol

„Centrul lumii”, la Casa de Cultură. Rafael expune din nou, după 12 ani, la Reşiţa

Rafael Francisc Matiaş şi-a vernisat joi, 11 mai, o expoziţie personală de pictură, în sala „Horaţiu Vornica” a Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, deschizând seria de manifestări cultural-artistice desfăşurate sub genericul „7 zile - 7 arte”. Timişoreanul Rafael Francisc Matiaş, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, este reşiţean la origine, fiind născut într-o familie de artişti, tatăl său, Francisc Matiaş, fiind un cunoscut pictor din Reşiţa.

Rafael Francisc Matiaş are o prodigioasă activitate, având înscrise în biografia sa artistică zeci de expoziţii personale şi de grup, însă, expoziţia de la Casa de Cultură a fost abia a treia de la Reşiţa, ultima prezenţă de până ieri pe simezele unei săli din oraşul său natal fiind înregistrată în urmă cu 12 ani, la Hotelul Semenicul, pe atunci încă în funcţiune (!).

Manifestările „7 zile - 7 arte” au fost deschise de către directorul Casei de Cultură, Marian Apostol, care, printre altele, a subliniat faptul că sala de expoziţii a fost reabilitată recent, cu ajutorul Primăriei Reşiţa şi al Foto Clubului Banatul Montan. Despre biografia artistică şi despre opera lui Rafael au vorbit pictorul Ion Bobeică, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Reşiţa, pictorul Nicolae Dumitru Vlădulescu şi autorul acestui articol.

Ion Bobeică a vorbit despre istoria picturii în lume şi în Reşiţa, amintind de gruparea pictorilor reşiţeni din secolul trecut, care, în anii ’70 - ’80, expuneau în aceeaşi sală a Casei de Cultură. Apoi, după anii 2000, sala de expoziţii s-a deteriorat şi a fost tot mai puţin folosită, însă, în prezent este cea mai frumoasă din Reşiţa şi printre cele mai frumoase săli din câte cunoaşte, a spus Bobeică. Despre pictura lui Rafael, Ion Bobbeică a spus că se situează în mod evident în curentul expresionist-abstract.

Nicolae Dumitru Vlădulescu a apreciat că evoluţia artistică a lui Rafael Matiaş este foarte bună, în ciuda faptului că „a fost copilul alintat al familiei”, ceea ce putea să-i dăuneze.

„Rafael este un rafinat al culorii, jocurile sale de culori şi nuanţe fiind remarcabile. Îmi plac lucrările controlate cu linii de forţă, acele linii care ordonează suprafeţele colorate. Acestea îmi plac mai mult decât lucrările pollockiste (n.n. - Jackson Pollock, cunoscut pictor american, care a pictat suprafeţe mari cu stropituri şi scurgeri de culoare, cu gesturi care se întretaie şi creează o reţea spaţială ameţitoare). Expoziţia este puternică, îl felicit pe Rafael şi mă bucur că a venit la Reşiţa cu aceste lucrări”, a spus Vlădulescu.

Despre sine, Rafael Matiaş spune că este un expresionist gestual, care pictează pornind de la diferite teme subiective, mitologice sau culturale.

„Lucrările expuse sunt o selecţie din cele mai recente două expoziţii personale pe care le-am dechis anul trecut şi anul acesta.Tematica uneia dintre ele este „Centrul lumii ca punct de transcendenţă”, unde motivul „centrului lumii” nu este unul ce marchează un punct fix geografic, ci reprezintă o radiografie cultural-istorică a unor simboluri, arhetipuri şi spaţii personale, filosofice, psihologice sau spirituale. Astfel, centrul lumii apare ca Axis mundi, Terra Mater, Scara lui Iacob sau Symplegade, într-o reprezentare a subiectului privit ca un simbol arhetipal universal ori ca o viziune persoanală a unor anumite momente, trăiri sau convingeri, în lucrări ca „Punct de plecare”, „Traseu iniţiatic”, „Spaţiu fecund”, „Nodul”, „Contopirea contrariilor” etc.

Celălalt nucleu al expoziţiei e format din lucrări din proiectul intitulat „Arheologia memoriei. Ancorări în timp”, proiect iniţiat împreună cu soţia mea, artisat Diana Matiaş Popovici. În această expoziţie, abordările mele relative la tematica memoriei încearcă să surprindă sau să sustragă din substraturile memoriei sufleteşti anumite amintiri, imagini şi trăiri, asamblându-le într-un caleidoscop vizual”, a precizat Rafael Matiaş.

Despre artistul Rafael Matiaş a vorbit şi prof. Maria Radu, care a promis că va încerca să-i aducă pe tată şi fiu, pe Francisc Matiaş şi Rafael Matiaş, într-o expoziţie comună la Reşiţa.

Powered by Jasper Roberts - Blog