La Reşiţa s-a încheiat, aseară, „7 zile - 7 arte”, ultima reprezentaţie a manifestării fiind, în acelaşi timp, prima din cadrul Festivalului Internaţional Sabin Pautza. Ieri, la Sala Lira a Liceului de Arte Sabin Păuţa, a avut loc un excepţional recital cameral, cu compoziţii pentru pian, la patru mâini, interpretate de Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu. Vom reveni cu informaţii despre selectele reprezentaţii artistice de pe scena Casei de Cultură, cât şi despre cele care se derulează în aceste zile în cadrul festivalului muzical ce poartă numele reputatului compozitor şi dirijor reşiţean, Sabin Pautza, însă, astăzi amintim de ziua a 4-a din cadrul celor „7 zile...”, zi dedicată pictorului Bebe Cojocariu.
„In memoriam - Bebe Cojocariu”, dezbaterea desfăşurată duminică, 14 mai, la Casa de Cultură Reşiţa, a fost imaginată ca o întâlnire intimă între (câţiva) prieteni ai artistului trecut la cele veşnice în anul 2013, însă, a avut parte de prezenţa a aproximativ 60 de persoane, prieteni ai lui Bebe, dar şi personalităţi reşiţene, care au pledat pentru amplasarea bustului lui Bebe Cojocariu în parcul din faţa Casei de Cultură. A fost încă o manifestare cu sală neîncăpătoare, spre bucuria organizatorilor.
Reamintim că bustul lui Bebe Cojocariu, realizat din teracotă de către doi artişti din Bulgaria, Georghi Minchev şi Bogdan Aleksandrov, a fost donat de către aceştia casei de cultură reşiţene, pentu ca instituţia să se ocupe de amplasarea monumentului înt-un spaţiu public din Reşiţa. Bustul a fost adus la Reşiţa de către directorul Casei de Cultură, Marian Apostol, care a şi organizat dezbaterea publică de duminică.
Amintim doar câteva dintre personalităţile care au susţinut cu fermitate faptul că bustul lui Bebe Cojocariu îşi are locul în faţa Casei de Cultură: poetul Octavian Doclin, poetul Nicolae Sârbu, scriitorul Titus Crişciu, directorul Casei de Cultură, Marian Apostol, arhitectul Ioana Mihăiescu, medicul Felicia Quint, istoricul Dana Bălănescu, profesorul Marius Şandru, pictorul Adrian Garoiu. Alte personalităţi prezente la eveniment au aplaudat iniţiativa, dându-şi acordul pentru amplasarea bustului. Dintre cei prezenţi îi amintim pe criticul Gheorghe Jurma, scriitorul Adrian Georgescu, generalul Adrian Marinescu, generalul Ioan Ion, criticul Adrian Stepan, scriitorul Dorina Zgaverdia, pictorul Rafael Matiaş, pictorul Franccisc Matiaş, sculptorul Ioan Prodan, colecţionarul Gheorghe Blejan, Geta Cojocariu, soţia artistului omagiat şi mulţi alţii.
Mai trebuie menţionat că în cuvântul său, arhitectul Ioana Mihăiescu a arătat că procesul legal de amplasare a unui bust în spaţiul public este atât de anevoios, încât s-ar putea spune că „este practic imposibil de urmat”. Însă, Ioana Mihăiescu a mai precizat că autorităţile publice ar trebui să ţină seama de voinţa atâtor oameni de cultură care apreciază că Bebe Cojocariu merită să aibă un loc vizibil în Reşiţa, iar Reşiţa merită să aibă un bust al lui Bebe Cojocariu, un artist apreciat de specialişti, de critici, de colecţionari, de confraţi de breaslă din ţară şi din străinătate. Mai mult, artiştii bulgari, realizatorii bustului, au transmis că se oferă să vină la Reşiţa, să contribuie efectiv şi gratuit la amplasarea monumentului, după ce se va stabili locul lui Iulian Vitalis (Bebe) Cojocariu în Reşiţa, oraşul în care a trăit şi şi-a realizat cea mai mare parte a operei.