S-au învolburat apele în Fântâna cinetică din centrul civic al Reşiţei, ca urmare a unui proiect de refacere şi reparare a obiectivului (sau reabilitare, cum se spune mai nou, în limbaj de plastic european). Proiectul se şi află în desfăşurare, lucrătorii Primăriei robotesc de zor în jurul fântânii şi în pântecele ei, de vreo două săptămâni. Primarul Ioan Popa, cetăţean săritor şi cu multe idei, fie vorba între noi, cu atât de multe idei încât abia le poate duce, unde să le mai şi facă pe toate(!), s-a inspirat dintr-o discuţie cu muzicianul Doru Morariu şi a decis să facă la Reşiţa o fântână ca la Barcelona! Păstrând proporţiile, mai ceva ca la Barcelona, fiindcă aceea e o fântână cântătoare cu ţâşnitori, în vreme ce în fântâna realizată de Constantin Lucaci se învârtesc constelaţiile şi „îngerii” dau din aripi. Adică sunt câteva piese sugestive din inoxidabil, care, aflate în mişcare, pe lângă jocul apelor, contribuie la un spectacol fascinant şi unic. Asta pentru cine are suflet de artist. Pentru ceilalţi, mai trăirişti şi mai pragmatici, fântâna crează un spaţiu plăcut şi răcoros, numai bun de odihnă şi relaxare, eventual, de socializare. Mai ales atunci când fântâna funcţionează. E bine şi aşa!
Acum, Nelu Popa, primarul, a făcut publică intenţia de a lumina fântâna, de a pune muzică (de Haydn) şi de a implementa un program în care, pentru o jumătate de oră, mişcarea pieselor, jocul şi intensitatea jeturilor de apă să urmărească sonurile unor simfonii de Joseph Haydn, care simfonii l-au inspirat pe maestrul Lucaci când a creat fântâna. Aceasta cu scopul de a crea, spre seară, un spectacol şi mai atrăgător pentu publicul reşiţean şi pentru turişti. Personal, mi s-a părut o idee interesantă, dar şi riscantă. Adică, şi aşa tot ansamblul de piese masive în mişcare este supus unor forţe foarte mari (aşa intuiesc), dară-mi-te dacă vor trebui să danseze după Haydn. Dar, primarul şi specialiştii lui spun că nu e aşa o mare problemă, mişcările vor fi line (ca o simfonie de Haydn), iar presiunea jeturilor de apă poate creşte şi scădea după un program instalat pe computer. No, binye, s-o vedem şi pe asta! Dă Doamne să nu fie şi proiectul ăsta numai... un proiect şi să devină realitate, mi-am zis. Nu ştiam cum va fi cu jocul de lumini, dacă vor fi colorate sau nu, dar despre muzică, primarul a informat presa că va fi din difuzoare amplasate în jurul fântânii. Ce mare lucru! Fostul primar Stepanescu a pus lumini colorate pe fântână. Câţiva ani fântâna afost luminată cu albastru şi cu roşu. Nu mai ştiu dacă era şi galben. Şi nimeni nu s-a scandalizat. Dimpotrivă, oamenii, au aplaudat! Şi muzica a mai răsunat în centrul civic deodată cu funcţionarea fântânii. Lucru apreciat de reşiţeni. Singura schimbare, e drept, semnificativă, ar fi că apele se vor pune în armonie cu muzica şi cu luminile, pentru un spectacol de o jumătate de oră. Eu am zis că dacă proiectul reuşeşte, cu siguranţă voi fi unul dintre spectatori!
Între timp, a apărut „Scrisoarea intelectualilor” care nu doresc transformarea fântânii într-un „spectacol de cabaret”. Numai reiau obiecţiile din scrisoare, ea poate fi citită în paginile ziarului Argument sub titlul: „Scrisoare deschisă adresată primarului Reşiţei, Ioan Popa”. Ce să zic, or fi având şi ei dreptate în îngrijorarea lor. Ori, poate s-au luat după îngrijorările altora, fiindcă multe depind de felul în care îţi este prezentată problema. Totuşi, după discuţia de ieri a primarului cu doi dintre contestatari, aceştia au spus că a fost o confuzie, că proiectul nu li s-a prezentat în acest fel. Li s-a spus că „Fântâna lui Lucaci va cânta”, ceea ce probabil a fost o hiperbolă, fiindcă, în realitate, vor cânta difuzoarele(!). Şi nici luminile nu vor fi colorate!
Una peste alta, repet, Doame-ajută să se facă! Pentru că e mare lucru să ţinem fântâna aceasta în funcţiune, să nu se ducă dracu’, să ruginească şi să moară ca Fântâna cinetică de la Constanţa.
Pe de altă parte, ştiu, e o boală omenească aceasta că dacă te apuci să faci ceva, foarte mulţi sunt de părere că ar fi alte urgenţe. Dar, să vedem ce-o fi! E avantajul celor care discută de pe margine; fiindcă proiectul poate să fie un mare succes ori un lamentabil eşec. Şi, la urma urmei, ar fi primul proiect mai vizibil al primarului Ioan Popa, după un an de mandat.