Banatul Montan este considerat leagănul industriei româneşti. Primele furnale, primele topitorii, cele dintri forje, oţelării şi laminoare au existat în Caraş-Severin, la Bocșa, Reșița și Oțelu Roșu. Primele locomotive cu abur au fost construite la Reșița și tot aici a existat singurul laminor de șină de cale ferată din țară.
Specialiştii acestor combinate şi uzine constructoare de mașini s-au format la Oțelu Roșu și Reșița, în renumitele școli profesionale cu durată de trei ani. Și tot de acolo, timp de mai bine de 40 de ani, au plecat spre Galați, Târgoviște, Călărași ori Câmpia Turzii cei care deprinseseră tainele meseriilor de oțelar, turnător, furnalist, laminatorm strungar ori lăcătuș.
După 1989, școala românească se reformează din patru în patru ani, uneori chiar mai des, industria grea a cam dispărut și odată cu ea și școlile profesionale. Azi s-a ajuns în situația ca investitorii să umble cu limba scoasă după un strungar, frezor, sudor sau lăcătuș.
Plecând de la acest adevăr trist, primarul Reșiței, Ioan Popa, a reușit să aducă la aceeași masă conducerea Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, reprezentanții agenților economici din municipiu și pe cei ai primăriei, prilej cu care s-a semnat contractul-cadru privind demararea din toamnă a proiectului privind înființarea învățământului dual la Reșița.
Acest lucru se întâmpla la începutul lunii mai când, primarul Popa mărturisea: ,,Nu toți copiii sunt făcuți să meargă la facultate. Ăsta este orgoliul hrănit al părinților din ultimii 20 de ani. Vreau să refacem școlile profesionale din vremea lui Ceaușescu, când toți aveau o calificare. Pasul următor este să promovăm această școală duală, trebuie să atragem elevii atât din județ cât și din afara lui”.
În aceste zile se fac înscrieri pentru cele șase clase și jumătate care vor funcționa din septembrie Colegiul Tehnic Reșița, Colegiul Economic al Banatului Montan și Colegiul Tehnic Cărășan, cu un număr de 160 de copii.
Elevii vor fi pregătiți în meseriile de: strungar, sudor, electrician, operator CNC, confecționer produse textile, ospătar, brutar patiser. Ei beneficiază de sprijin financiar, după cum urmează: de la bugetul de stat vor primi bursă profesională în cuantum de 200 lei/lună și manual gratuite; de la bugetul Primăriei Reșița: bursa REPOP, în cuantum de 100 lei/lună pentru elevii ce vor fi cazați în căminele liceelor reșițene; din partea agenților economici, burse suplimentare, asigurare plată cazare la internat, asigurare masă gratuită, decontare/asigurare transport și loc de muncă asigurat la finalizarea stufiilor.
Învățămîntul dual, sau profesional, se desfășoară pe parcursul a trei ani. În primul an de studio, practica reprezintă 20%, restul este teorie, în anul II, practica ajunge la 60%, iar teoria la 40%, pentru ca în anul trei raportul sa fie de 75% practică și 25%. Marele avanaj al școlii duale este că elevii beneficiază de sprijin financiar, după cum urmează: de la bugetul de stat vor primi bursă profesională în cuantum de 200 lei/lună și manual gratuite; de la bugetul Primăriei Reșița: bursa REPOP, în cuantum de 100 lei/lună pentru elevii ce vor fi cazați în căminele liceelor reșițene; din partea agenților economici, burse suplimentare, asigurare plată cazare la internat, asigurare masă gratuită, decontare/asigurare transport și loc de muncă asigurat la finalizarea stufiilor.
Înscrierile se fac în aceste zile la Colegiul Tehnic Reșița, Colegiul Economic al Banatului Montan și Colegiul Tehnic Cărășan.