Menu

Articol

Se mai inundă străzile la Reşiţa, dar avem şi zone OK, apreciază primarul Ioan Popa

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, într-o conferinţă de presă, organizată ieri, a explicat problema cu inundarea străzilor municipiului în cazul unor averse, aşa cum au fost cele de luni după-amiază (5 iunie) şi din noaptea de marţi spre miercuri (6-7 iunie). Ploile care aduc debit mare de apă într-un timp scurt, nu pot fi preluate de sistemul de canalizare, aşa că se fac viituri şi bălţi pe şosele. Ploile de luni şi de miercuri au avut, însă, şi partea lor pozitivă. Conform primarului, cu această ocazie s-au identificat zonele critice, iar acestea sunt numai trei.

„Avem zone critice, dar şi multe zone OK!”

„Am identificat trei zone critice în oraş: Piaţa Republicii, unde s-au adunat apele de pe toate străduţele care vin de sus, de pe Dealul Crucii, din zona Muncitoresc, şi canalizarea nu le-a putut prelua, zona Pasajului TMK şi centrul, zona I.L. Caragiale, zona Rogge, unde apa vine de pe versanţi, de pe Pandurilor. Cam acestea sunt zonele critice. De ce sunt numai acestea? Trebuie să ţinem cont că anul trecut am avut strada Zadei, inundată aproximativ un metru. Acolo nu mai sunt probleme absolut de loc, pentru că s-a intervenit. În acelaşi timp am curăţat toate cele şapte bazine decantoare mari de pe versanţi în oraş. Din punctul meu de vedere suntem cu multe zone care erau inundate în perioada trecută şi de data aceasta sunt OK!”, a afirmat Ioan Popa.

Se lucrează la identificarea soluţiilor

Ioan Popa a avansat şi o serie de sugestii pentru rezolvarea problemelor cu apele pluviale (sau meteorice, cum li se mai spune, fiindcă vin din cer).

„La Piaţa Republicii-Muncitoresc, exact acum sunt acolo oameni de-ai noştri de la Primărie, gospodărie, şi cu cei de la Aquacaraş. Încercăm să identificăm soluţia. Eu am sugerat să facem un foraj orizontal de la Bârzava, de un metru, un metru douăzeci, traversăm piaţa pe subteran şi punem rigole mari ca să captăm toate apele din Muncitoresc. La TMK există o pompă de putere mare, cumpărată acum vreo cinci ani şi care nu a fost instalată acolo. Nu ştiu din ce motive, nu vreau să mă mai duc în istorie. Am stabilit că în cea mai mare urgenţă vom lua legătura cu domnul Romulus de la TMK, să ne dea o bucată de spaţiu în interiorul TMK-ului, să putem să montăm această pompă şi să eliminăm definitiv problema de la TMK. Iar aici, în centru, există un canal pluvial de un metru, un metru douăzeci, care e înfundat. Trebuie să-l desfundăm acum, în perioada următoare”, a trasat primarul Popa, în mare, soluţiile şi targetu’.

De vină sunt tot asfaltările! Se caută acul în carul cu fân!

„Vreau să ştiţi că foarte multe probleme legate de apa pluvială ne vin tot de la asfaltări. Pentru că în teorie ar trebui să ai cam un Geiger, o preluare de apă, la fiecare 50 de metri. Şi, atunci, când s-a asfaltat, cel puţin cincizeci la sută din Geigerele existente au fost astupate de asfalt şi, acum, mergem cu vechile planuri de la Prescom să identificăm unde au fost gurile de apă ca să le deschidem. E o operaţiune destul de complexă, deoarece cauţi acul în carul cu fân!”, a precizat Ioan Popa, cu referire la cauze şi la dificultăţi.

Powered by Jasper Roberts - Blog