Menu

Articol

Vernisaj de sculptură la Caransebeş. 880.000 de euro plantaţi în Valea Cenchii!

Parcul de sculptură monumentală în andezit, din Valea Cenchii, s-a extins pe cele două margini ale şoselei de la intrarea în municipiul Caransebeş, dinspre Reşiţa. Aceasta după ce Primăria Caransebeş a achiziţionat un teren şi pe partea opusă a şoselei, faţă de locul unde au fost amplasate lucrările din ediţiile anterioare, pentru a „planta” cele unsprezece sculpturi realizate la ediţia încheiată ieri. La vernisajul sculpturilor au asistat aseară peste 150 de persoane din Caransebeş, Reşiţa, Timişoara, Lugoj, Bucureşti etc.

În deschiderea evenimentului, la invitaţia primarului Ion Marcel Vela, PSS Lucian, Episcopul Caransebeşului a spus o rugăciune, „pentru că orice început de lucrare trebuie binecuvântat şi orice lucru făcut trebuie încheiat cu o rugăciune”. Atât primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, cât şi managerul simpozionului, Ioan Cojocariu, au susţinut câte un laudatio pentru principalul sponsor al simpozionului, Ioan Şot, care a donat şi anul acesta piatra pentru sculpturi. Apoi, primarul Vela i-a înmânat lui Ioan Şot diploma de Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş.

Referindu-se la colecţia de 100 de sculpturi cu care s-a îmbogăţit municipiul, primarul Ion Marcel Vela a spus: „Ce a fost un vis în 2003, acum, iată, după 12 ani de încercări, de muncă, de efort, putem spune că am ajuns la o împlinire spirituală şi culturală”.

Criticul de artă Pavel Şuşară a spus, printre altele: „Încercând un fel de analiză stilistico-formală, în primul rând ar fi de remarcat că lucrările sunt în covârşitoarea lor majoritate forme ascensionale, sunt pe motivul coloanei. Sunt foarte puţine care marchează orizontalul. Probabil că şi această luptă, această bătălie cu materialul a dat un sens ascensional ansamblului. Au simţit nevoia artiştii să marcheze această ieşire din ponderea materiei, din masă, din dimensiunea ei newtoniană. Au dus-o către imponderabil, către ceea ce a oferit, prin viziunea lui, sculpturii universale, Constantin Brâncuşi, schimbând axul de referinţă de pe orizontală, pe verticală, de pe masă, de pe pondere, de pe materialitate, pe energie, pe forţa intrinsecă, pe forţa interioară”.

După discursurile oficiale, fiecare artist a fost prezentat publicului, a fost intonat imnul ţării de origine al fiecăruia, iar primarul Ion Marcel Vela le-a înmânat diplomele de participare şi câte o plasă cu suveniruri.

Ar mai fi de amintit că primarul Caransebeşului, Ion Marcel Vela, a simţit nevoia să le răspundă şi celor care l-au acuzat că administraţia locală face cheltuieli care nu aduc niciun beneficiu oraşului. Vela a subliniat că, pe lângă beneficiul cultural şi spiritual, care este un câştig foarte mare pentru imaginea oraşului, se poate vorbi şi despre un câştig curat economic, deoarece materialul este gratis, fiind primit prin donaţie, onorariul unui artist este de 1.000 de euro, iar fiecare lucrare este evaluată la suma de 80.000 de euro. Astfel, se poate spune că municipiul s-a îmbogăţit cu încă un ansamblu de sculpturi monumentale în valoare totală de 880.000 de euro.

Reamintim numele artiştilor, ţara de origine şi titlul lucrării pe care fiecare a lăsat-o moştenire în patrimoniul municipiului Caransebeş:

Annabela Claudia Hoffmann, Germania – „108”, Biao Wang, Taiwan – „Oraş-Munte-Apă”, Jasem Mousa, Palestina - „Căutând complementaritatea”, Aramis Justiz Perera, Cuba – „Al 5-lea element”, Valeriano Hernandez, Spania – „Îmbrăţişare”, Carlos Enrique Valdez – „Uniune naturală”, Siti Kanta Pattnaik, India – „Chintesenţa păcii”, Sergii Oleshko, Ucraina – „Patos”, Stefano Grattarola, Italia – „Camera amintirilor”, Petre-Virgiliu Mogoşanu, România – „Viaţa ca un dans”, Eugen Petri, România – „Hermes”.

Powered by Jasper Roberts - Blog